Berekenen.nl
Geplaatst op 21 februari

Wat is de loonheffing en moet ik die wel of niet laten toepassen?

Loonheffing: wat is het en is het verstandig om die toe te laten passen, ja of nee? Dat hangt af van een aantal verschillende factoren. Het is verstandig om de loonheffing te berekenen, voor een enkel of voor meerdere inkomens. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe je daar het best mee om kunt gaan.

Verzameling van 3 onderdelen

Want, wat is de loonheffing eigenlijk? Het is de verzameling van:

  1. Premies werknemersverzekeringen
  2. Loonbelasting/premies volksverzekering
  3. Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Gecombineerd vormt de loonheffing het verschil tussen het bruto en het netto inkomen. Dus het inkomen dat je volgens de opgave van de werkgever verdient, ten opzichte van het bedrag dat je daadwerkelijk op je rekening gestort krijgt. Er is sprake van premies werknemersverzekeringen, van loonbelasting en van een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Op die manier betalen we in Nederland belasting over ons inkomen.

Tip: je kunt de loonheffing niet ‘toepassen’, daar is automatisch sprake van. Het ‘toepassen ja of nee’ gaat om de loonheffingskorting. Die kun je bij één werkgever toepassen.

Online loonheffing berekenen

Benieuwd naar de hoogte van de loonheffing? Dat kun je online berekenen. Je kunt een aantal gegevens invoeren over het salaris dat je ontvangt. Het gaat om het bruto salaris en een aantal belangrijke andere gegevens. Daarmee kun je online eenberekening maken van de hoogte van de loonheffing. En wil je weten of je de korting toe kunt passen, ja of nee? Ook daarvoor kun je een berekening maken. Bereken het inkomen dat je verdient bij verschillende werkgevers en kom op die manier ook tot de loonheffing. Aan de hand daarvan kun je bepalen waar je de beschikbare korting het best kunt laten toepassen.