Berekenen.nl
Geplaatst op 14 april

Nieuwe berekening voor loonheffing leidt tot lager netto inkomen

Door de loonheffing houden veel werkenden netto iets minder over. De daling bedraagt gemiddeld €3 - €10, afhankelijk van het bruto inkomen. De tarieven in box 2 en 3 wijzigen niet, het gaat wat dat betreft slechts om een wijziging in box 1.

Hogere tarieven voor de tweede en derde schijf

De hogere tarieven voor de tweede en derde schijf voor de inkomstenbelasting werden in december 2015 bekend gemaakt en zijn per 1 april van dit jaar van kracht geworden. Het betekent dat het tarief in de tweede schaal nu 40,4% bedraagt, in plaats van de 40,2% waar eerst sprake van was. Om een naheffing te voorkomen volgt er sinds 1 april een ‘inhaalslag’ over de eerste drie maanden van het jaar. Dat betekent dat de resterende 9 maanden een tarief van 40,46% aan inkomstenbelasting opleveren. In de praktijk betekent het dat het netto inkomen wat lager uit zal vallen, waardoor de loonstrook over april en de rest van het jaar er net wat anders uit zal zien dan tijdens de eerste drie maanden van 2016.

Loonheffing berekenen

Wil je de loonheffing berekenen, om na te gaan wat je aan belasting dient te betalen over het bruto inkomen dat je verdient? Je kunt dat eenvoudig online doen. Bovendien kun je de loonheffing berekenen over een inkomen dat je elders zou kunnen verdienen, bijvoorbeeld wanneer je de overstap maakt. Je kunt online de loonheffing berekenen, dankzij onze handige module kun je dat gewoon zelf doen en ben je direct op de hoogte. De loonheffing berekening duurt maximaal een paar minuten, op basis waarvan je goed weet waar je aan toe bent en je weet welk bedrag je werkgever naar je zal overmaken.