Berekenen.nl
Geplaatst op 18 oktober

Bouwsector kan als eerste gebruik maken van nieuwe VAR

De VAR zal per 1 januari 2016 verdwijnen, vanaf dat moment gaan we in Nederland werken met Modelovereenkomsten. De bouw kan daar als eerste gebruik van gaan maken. Het zijn vooral de opdrachtgevers van ZZP’ers en freelancers die hiermee te maken krijgen. Opdrachtgevers kunnen hiermee voorkomen dat ze uiteindelijk zelf loonheffing dienen te betalen.

Nieuwe modelovereenkomst voor de bouw

De nieuwe Modelovereenkomst zal door zowel de werkgever als de werknemer worden ingevuld. Zij vullen details in over de werkzaamheden, over de duur daarvan en het tarief dat zij onderling afspreken. Vervolgens zal de ZZP’er of de freelancers bevestigen dat hij of zij inderdaad in volledige zelfstandigheid werkt en bijvoorbeeld zelf de loonheffing af zal dragen. Op die manier zijn ze beiden verantwoordelijk voor de overeenkomst die zij afsluiten. De Modelovereenkomsten moeten uiteindelijk gemakkelijker gaan werken dan de VAR, vandaar dat de overheid per 1 januari 2016 kiest voor dit nieuwe systeem.

Loonheffing berekenen

Wil je de loonheffing berekenen, om na te gaan wat iemand in dienst je kost of welk deel van je inkomen voor de werkgever op gaat aan deze premies? Je ontvangt als werknemer een netto salaris, het is de loonheffing die er samen met andere premies voor zorgt dat dit lager uit zal vallen dan het bruto inkomen dat je ‘verdient’. Als je teveel loonheffing hebt betaald, kun je de teveel betaalde loonheffing terugvragen. Je hebt er geen ingewikkelde formules voor nodig, zodat je de berekening van de loonheffing vlot kunt maken en je meteen weet waar je aan toe bent.