Berekenen.nl
Geplaatst op 2 december

Waar je op moet letten als je je loonstrook krijgt.

Veel mensen denken dat hun loonstrook wel goed zit. Vaak is dit ook wel zo maar het is toch belangrijk om te checken als je loonstrook wel goed is. Als dit niet zo is kan het namelijk een heleboel problemen veroorzaken.


Alle data

Op een loonstrook staat de specificatie van jouw loon. Het is een overzicht van alle data met betrekking tot je verloning.


De opbouw


Een loonstrook heeft een bepaalde opbouw die je altijd even kan checken. Elke strook moet de volgende dingen hebben. De opbouw van het loon, hierin staat het aantal uur dat je gewerkt hebt. Ook het brutoloon staat hier in vermeld. Het brutoloon is het loon voor aftrek van loonheffing en werknemerspremies. Ben jij nou benieuwd wat jou brutoloon is? Je kan het hier berekenen. Ook loonheffing staat vermeld bij de opbouw van je loon. Loonheffing is de inhouding van loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen. Bereken hier je loonheffing.

Verder kan je in de opbouw van je loon je nettoloon vinden. Je nettoloon is het loon dat wordt uitbetaald, je ziet dit ook daadwerkelijk op je rekening terug. Wil je checken of je nettoloon wel klopt? Bereken het hier.


Ook je reserveringen staan vermeld. Je reserveringen zijn je vakantiegeld en je vakantiedagen. Je vakantiegeld is de beloning die je ontvangt met als doel de kosten van je vakantie te dekken. Het vakantiegeld bestaat uit minimaal 8% van je brutoloon en wordt berekend over het aantal gewerkte uren die je het afgelopen jaar gewerkt hebt. Met vakantiedagen bouw je verlof op, die je kan opnemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Reserveringen: Vakantiegeld en de vakantiedagen.

Je vakantiegeld is de beloning die je ontvangt met als doel extra kosten van je vakantie te dekken. Het vakantiegeld bestaat uit minimaal 8% van je brutoloon en wordt berekend over het aantal gewerkte uren die je het afgelopen jaar hewerkt hebt. Met vakantiedagen bouw je verlof op, die je kan opnemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Bereken hier je vakantiegeld.

Punten die je moet nakijken

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten als je, je loonstrook krijgt. Een van die punten is de pensioengrondslag. De pensioengrondslag is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Het kan zijn dat je werkgever hiervoor een te hoof bedrag van je salaris aftrekt wat niet hoort.

Iedereen kijkt uiteindelijk naar de vergoeding die ze hebben ontvangen voor de gewerkte uren. Dit zijn extra vergoedingen die je kunt ontvangen naast je salaris. Een van deze vergoedingen kan reiskostenvergoeding zijn. Het kan zijn dat je ver moet reizen voor dat je op kantoor bent. Je kan hierover een overeenstemming hebben met je werkgever waardoor je een reiskostenvergoeding kan ontvangen voor het aantal gereisde kilometers.  Het komt wel eens voor dat er een vergoeding gebruteerd is. Hierdoor ontvang je dan minder. Ook kan het zijn dat bruto kosten ten onrechte netto zijn uitgekeerd. Als dit gebeurt ben je als het ware zwart betaald. Bereken hier je reiskosten.


Je werkgever aanspreken?


Kom je er achter dat je loonstrook niet klopt kun je eisen bij je werkgever dat het wordt gecorrigeerd. Een correcte loonstrook is een plicht van de werkgever. Je werkgever moet zich ook aan de wet houden. Wacht niet af en geef het direct aan, je kunt hier namelijk flink door in de problemen komen.