Berekenen.nl
Geplaatst op 15 juni

ZZP-ers in de kunst kunnen niet rondkomen van uurtarief

ZZP-ers hebben het traditioneel lastig om een mooi bedrag per maand te verdienen. Een grote groep kan moeilijk rondkomen, omdat de uurtarieven laag liggen. Dat wil zeggen, die liggen hoger dan in loondienst maar vallen na de aftrek van kosten lager uit. Een zelfstandige dient zelf pensioen op te bouwen, eventueel in te kopen en andere belangrijke risico’s te dragen. Bovendien is er geen werkgever die premies afdraagt, waardoor er meer belasting betaald moet worden.

Minder dan 15 euro per uur

Met name ZZP-ers in de kunstsector hebben het erg moeilijk. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 werkt voor minder dan 15 euro per uur. Onderzoeksbureau Lahaut deed onderzoek naar de resultaten die de Stichting Economisch Onderzoek vond voor het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Gemeten onder alle ZZP-ers werkt 15 procent voor de genoemde 15 euro per uur of minder. Het laat zien dat veel zelfstandigen het lastig hebben, maar dat de nood in de kunstsector hoger is dan die bij andere beroepen en sectoren.

Kostendekkend uurtarief berekenen

Ben je zelf ZZP-er en wil je een kostendekkend uurtarief berekenen, om niet in de problemen te komen? Met onze handige tool kun je aan de hand van de kosten en het aantal uren dat je werkt berekenen wat je minimaal dient te rekenen. Het is een ondergrens voor jouw tarief, waarmee je voorkomt dat de kosten hoger oplopen dan wat je aan de andere kant kunt verdienen. Het is een belangrijke berekening, waarmee je er als zelfstandige voor zorgt dat het uurtarief dat je berekent in ieder geval hoog genoeg is.