Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.6 / 10 (125)

Inkomstenbelasting berekenen

Door je inkomstenbelasting te berekenen, kun je vervelende verrassingen voorkomen. Zo weet je namelijk al hoeveel geld jij de belastingdienst verschuldigd bent. Hier kun je rekening mee houden en bijvoorbeeld elke maand een bedrag voor aan de kant leggen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geld terug krijgt. Berekenen.nl helpt je graag bij het berekenen van jouw inkomstenbelasting. Bekijk onderaan deze pagina eenvoudig de inkomstenbelasting tabellen. lees meer

Inkomstenbelasting berekenen 2024

Iedere Nederlander met inkomsten is verplicht om aangifte te doen. Dit betekent dat je jouw inkomsten kenbaar maakt aan de belastingdienst. Over jouw inkomen betaal je belasting, dit is de inkomstenbelasting. Werk je in dienstverband? Dan is de inkomstenbelasting meestal al direct betaald. Toch kan het zo zijn dat je te weinig (of zelfs geen) inkomstenbelasting hebt betaald. Dan moet je dit bedrag alsnog aan de belastingdienst betalen. Heb je belastingaangifte gedaan? Dan ontvang je een (voorlopige) aanslag waarop jij kunt zien of je belasting verschuldigd bent of juist nog een bedrag tegoed hebt.

Zelf je inkomstenbelasting berekenen

Wil je niet afwachten en wil je meteen weten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen? Dan kun je zelf je (verwachte) inkomstenbelasting berekenen. Hierbij heb je een aantal gegevens nodig. Zo dien je een schatting te maken van je jaarinkomen. Zorg er voor dat je zeker niet te weinig opgeeft, zo valt de inkomstenbelasting niet tegen aan het einde van het jaar. Let er op dat je jouw belastbaar inkomen opgeeft. Hulp nodig bij het berekenen? Bekijk dan hoe je jouw belastbaar inkomen berekent. Aan de hoogte van jouw inkomen wordt bepaald in welke belastingschijf je terecht komt.

Inkomstenbelasting 2021 berekenen

Voor de inkomstenbelasting zijn er enkele wijzigingen ten opzichte voor 2021, het voornaamste is dat er vanaf 2020 twee tariefgroepen zijn van eerder vier tariefgroepen voor de niet aow-ers. Hieronder vind je per verzamelinkomenreeks een belastingtarief. Tel per reeks op hoeveel belasting je over 2021 verschuldigd bent en tel dit bij elkaar op. Verzamelinkomen bereken je dus door middel van je inkomen minus de aftrekposten te nemen en dat is je verzamelinkomen waarover de belastingtarieven wordt berekend. Hieronder vind je de belastingschijven 2021 in de inkomstenbelastingtabel.


Inkomstenbelastingtabel 2024 niet AOW gerechtigd


Schijf Inkomen Percentage belasting
Schijf 1 t/m €75.518 36,93%
Schijf 2 vanaf €75.518 49,50%


Inkomstenbelastingtabel 2024 wel AOW gerechtigd

Schijf Inkomen Percentage belasting
Schijf 1 tot €38.139 19,07%
Schijf 2 €38.139 tot €75.518 36,97%
Schijf 3 vanaf €75.518 49,50%


Kortingen op je inkomstenbelasting 2024

Soms heb je recht op kortingen van de belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Je hebt recht op de algemene heffingskorting als je een heel jaar in Nederland gewerkt hebt. De arbeidskorting krijgt je wanneer je inkomsten uit werk hebt ontvangen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook recht hebben op alleenstaande ouder korting, jonggehandicapten korting of levensloopverlofkortingen. Na de berekening van jouw inkomstenbelasting kun je jouw kortingen van het bedrag aftrekken.

Andere tarieven voor AOW-ers

De tarieven voor AOW-ers zien er net wat anders uit, omdat er in de eerste en tweede schijf sprake is van een ander percentage. Bovendien liggen de grenzen voor de schijven net even anders.
Op die manier zorgt de overheid ervoor dat ouderen met een laag tot gemiddeld inkomen minder inkomstenbelasting in 2024 betalen. Overigens was dat de afgelopen jaren ook al het geval, om die groep te kunnen ontzien.
Voor iedereen geldt in 2024 met een inkomen boven de €75.518 per jaar gaat er een tarief gelden van 49,5 procent. Op die manier hoeft niemand meer dan de helft van z’n inkomen aan belasting af te dragen.

Berekenen van de inkomstenbelasting

Wil je de inkomstenbelasting berekenen? Dat kan aan de hand van je bruto inkomen of belastbaar inkomen. Gebruik onze tool om een eenvoudige berekening te maken van het bedrag aan belasting dat je betaalt over het inkomen dat je verdient. Wij zorgen ervoor dat we de belastingschijven op de juiste manier toepassen, aan de hand van jouw (bruto) inkomen. Je kunt nu al de inkomstenbelasting berekenen, zodat je aan het eind van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Nieuws over Inkomstenbelasting 2024

Tips aangifte inkomstenbelasting 2023

Het doen van de aangifte inkomstenbelasting is een jaarlijks terugkerende verplichting

» Lees het volledige bericht
Tarieven inkomstenbelasting en heffingskortingen 2024

In dit artikel zullen we de belangrijkste aanpassingen voor de inkomstenbelasting en heffingskortingen voor het jaar 2024 bespreken.

» Lees het volledige bericht
Belastingaangifte komt er weer aan: hier moet je op letten om geld te besparen

Vanaf woensdag 1 maart kun je weer belastingaangifte gaan doen voor het jaar 2022. Maar waar moet je precies op letten als je aangifte doet over je inkomstenbelasting en waarmee kun je makkelijk geld besparen? Berekenen.nl heeft 5 tips voor je op een rij gezet.

» Lees het volledige bericht
Inkomstenbelasting: online ontwikkelingen en tarieven in 2021

Het betalen van belasting over je inkomsten: je ontkomt er niet aan. Wel vinden er een in de zoveel tijd veranderingen plaats. In 2021 zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen en nieuwe situaties die vragen om extra uitleg. Vandaag de dag hebben mensen namelijk meerdere bronnen van inkomsten, wat de inkomstenbelasting wat ingewikkelder kan maken.

» Lees het volledige bericht
Loterij of de jackpot gewonnen: zoveel belasting moet je te betalen

Regelmatig lees je berichten over mensen die een grote prijs hebben gewonnen bij een loterij of door te spelen in een casino. Nederland kent de zogenoemde kansspelbelasting en die zul je als winnaar moeten betalen

» Lees het volledige bericht
Alle veranderingen voor alle ZZP'ers in 2021

2020 was geen goed jaar voor alle ZZP’ers, corona heeft misschien dit hele jaar wel verpest, maar we moeten het beste er maar van maken en naar de toekomst kijken. Wij bereiden je alvast voor op wat je kan verwachten als ZZP’er in 2021.

» Lees het volledige bericht
Fiscale veranderingen in 2021

2020 is bijna ten einde en met 2021 in het vooruitzicht gaat er ook op belastinggebied weer voldoende veranderen. In dit artikel hebben we de diverse wijzigingen voor je uiteengezet zodat jij goed voorbereid het nieuwe jaar in gaat.

» Lees het volledige bericht
Minder inkomstenbelasting in 2020

Binnenkort is het weer zover, de inkomstenbelasting. Bereken nu jouw belasting op berekenen.nl

» Lees het volledige bericht
10 tips voor belasting 2020

Onder belasting betalen kom je helaas niet uit, dus daar kan je niks aan veranderen. Zorg ervoor dat je alle fiscale mogelijkheden optimaal benut, zodat je in elk geval nooit teveel belasting betaalt. Onderzoek wijst uit dat in meer dan 90% van alle gevallen nog bespaard had kunnen worden, als men alle regels en mogelijkheden had geweten.

» Lees het volledige bericht
Inkomstenbelasting over 2017: houd rekening met deze aftrekposten voor de aangifte

De inkomstenbelasting over 2017 in orde maken? De aangifte vraagt weer even tijd. Even tijd om alles in te vullen, maar vooral om goed te letten op de beschikbare aftrekposten. De aangifte inkomstenbelasting over 2017 biedt namelijk een aantal leuke kansen om de belastingdruk omlaag te brenge

» Lees het volledige bericht
Belastingplannen 2018

Het nieuwe kabinet sloot onlangs een regeerakkoord, waardoor we inmiddels weten hoe de belastingplannen voor 2018 eruit zullen zien. Er veranderen een aantal zaken met betrekking tot het inkomen, de woning, box 3, voor ouderen en op het gebied van de erf- en schenkbelasting. Wij zetten de wijzigingen op een rij, zodat je online actuele berekeningen kunt maken.

» Lees het volledige bericht
Website Belastingdienst overbelast op eerste dag voor aangifte

De website van de Belastingdienst had wat moeite met het grote aantal mensen dat op 1 maart direct de aangifte inkomstenbelasting wilde doen.

» Lees het volledige bericht
Meeste Nederlanders er fiscaal honderden euro’s op vooruit

De meeste Nederlanders gaan er dit jaar flink op vooruit, er is financieel ruimte voor €5 miljard aan lastenverlichting. Het zullen vooral de werkenden zijn die daarvan kunnen profiteren.

» Lees het volledige bericht
Gratis hulp bij de belastingaangifte in Den Haag

Het nieuwe jaar is inmiddels bijna anderhalve maand oud, wat betekent dat we massaal onze aangifte inkomstenbelasting moeten gaan doen. Voor de een is dat een eitje, de ander ziet er nu al als een berg tegenop.

» Lees het volledige bericht
Fiscus slaagt er beter in wanbetalers op te sporen

De Belastingdienst loopt jaarlijks tientallen tot honderden miljoenen aan inkomsten mis, vanwege wanbetalers. Zij ontvangen een blauwe envelop en betalen deze niet, of doen helemaal geen aangifte van de inkomsten die ze hebben ontvangen.

» Lees het volledige bericht