Berekenen.nl
Geplaatst op 21 februari

Minder inkomstenbelasting in 2020

Binnenkort is het weer zover, de inkomstenbelasting. Met de leus "leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker" beginnen veel Nederlanders in het eerste kwartaal van 2020 met gezonde tegenzin weer aan het invullen van hun (grotendeels automatisch ingevulde) belastingopgave over 2019. Groot voordeel van dit jaar is dat veel belastingbetalers minder inkomstenbelasting gaan betalen in 2020. In dit nieuwsbericht zetten we een paar belangrijke veranderingen voor je op een rijtje. Met onze inkomsten-bereken-tool reken je zelf eenvoudig uit wat dit voor jou betekent.

Algemene heffingskorting

Allereerst gaat de maximale, algemene heffingskorting voor eenieder die belasting dient te betalen omhoog. Voor mensen met een AOW is dit maximaal 145 euro, voor de gewone belastingbetaler is dit maximaal 234 euro. De algemene heffingskorting is een heffingskorting op de inkomstenbelasting. Dit geldt voor iedereen die afhankelijk is van inkomen uit schijf of box 1. In principe wordt voor ieder die zijn inkomen krijgt uit loondienst in de loonheffing al rekening gehouden met de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting is afhankelijk van je inkomen na de volgende aftrekposten:
  • De algemene heffingskorting voor inkomens tot 20.711 euro (na aftrekposten) is altijd 2.771 euro. Voor AOW-ers geldt een iets lager bedrag, namelijk 1.413 euro.
  • Is je inkomen hoger dan 20.711 euro? Dan daalt de algemene heffingskorting.
  • Verdien je meer dan 68.507 (na aftrekposten) dan heb je geen recht meer op algemene heffingskorting.

Arbeidskorting is gestegen

Wanneer je werkt ontvang je arbeidskorting. Dit geldt niet voor mensen met een uitkering of pensioen. De hoogte van de arbeidskorting, is net als de algemene heffingskorting, afhankelijk van je inkomen (uit je werk). In 2019 had men recht op 3.399 euro aan arbeidskorting. In 2020 wordt dit 3.819 euro, een toename van 420 euro ofwel 12,36%. (Bereken eenvoudig procentuele stijgingen met onze procenten-berekenen-tool. Verdien je meer dan 98.604 euro op jaarbasis? Dan heb je geen recht meer op arbeidskorting. Wanneer je AOW ontvangt en in loondienst bent heb je recht ope en arbeidskorting van maximaal 1.989 euro. Dit was in 2019 maximaal 1.740. Er is hier dus sprake van een stijging van 249 euro, oftewel 14,31%.

Ouderenkorting voor mensen met AOW

De ouderenkorting is, net als de algemene heffingskorting en arbeidskorting, ook aangepast. De ouderenkorting voor 2020 bedraagt 1.622 euro. Ten opzichte van 2019 is deze ouderenkorting met 26 euro gestegen. Sinds 2019 wordt de ouderenkorting langzaamaan afgebouwd. Deze afbouw start wanneer je inkomen hoger is dan 36.372 euro. Verdien je meer dan 48.185 euro? Dan heb je geen recht meer op ouderenkorting.

Algemene heffingskorting voor partner

Is jouw inkomen te laag om gebruik te kunnen maken van algemene heffingskorting? Laat deze dan uitkeren aan je partner. Deze maatregel heet aanrechtsubsidie. Let op! Je kunt van deze regeling gebruik maken tot 2024. Tot die tijd wordt de aanrechtsubsidie, net als de ouderenkorting, langzaam afgebouwd. Deze regeling is toepasbaar wanneer jij of je partner na aftrekposten een belastbaar inkomen hebt van 5.500 euro of minder.

Voorwaarden

Aan dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend. Controleer altijd de huidige stand van zaken op de website van de belastingdienst.