Berekenen.nl
Geplaatst op 18 december

Alle veranderingen voor alle ZZP'ers in 2021

2020 was geen goed jaar voor alle ZZP’ers, corona heeft misschien dit hele jaar wel verpest, maar we moeten het beste er maar van maken en naar de toekomst kijken. Wij bereiden je alvast voor op wat je kan verwachten als ZZP’er in 2021.

Inkomstenbelasting

We beginnen met het goede nieuws voor iedereen die inkomstenbelasting betaald. Het basistarief in box 1 gaat omhoog. Hierdoor betaal je over je winst en inkomsten tot €68.507 volgend jaar minder belasting, je betaald 37,1% belasting in plaats van 37,35%. Het belastingtarief boven dit bedrag veranderd helaas niet. Wil jij weten wat de wijzigingen voor jou betekenen? Dat kan bereken hier hoeveel jij moet betalen.

Vermogensbelasting

Ook in box 3 worden dingen verandert voor 2021. Het kabinet verhoogt het heffingsvrije vermogen van €30.846 naar €50,000. Heb je een fiscaal partner? Dan betaal je pas vermogensrendement heffing in box 3 als je een vermogen hebt van €100,000. Je betaalt wel meer belasting als je meer hebt gespaard dan de heffingsvrije grens. Het belastingtarief van box 3 wordt voor komend jaar verhoogd naar 31%. In 2020 was dit 30% dus er komt een stijging van 1%. Bereken hier hoeveel vermogensbelasting jij moet betalen.

Coronamaatregelen

Doordat er heel veel ondernemers last hebben van het corona virus heeft de overheid verschillende tegemoetkomingen. Moet of heb jij gebruikt gemaakt van een van deze tegemoetkomingen? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen.

Huurverlaging

Doordat de ondernemers worden geraakt door het corona virus worden de ZZP’ers dubbel geraakt. Wanneer jij een sociale woning huurt van een woningcorporatie, mag je de verhuurder tot en met 31 december 2021 vragen om de huur te verlagen. Dit is mogelijk door de vastlegging van een nieuwe Wet, de Wet huurverlaging voor verhuurders met een laag inkomen. De regel geldt niet voor kamers, woonwagens of standplaatsen. Bereken hier je maximale huurprijs.

Wel of geen overdrachtsbelasting?

De kans is erg groot dat je het al gehoord hebt. Maar de overdrachtsbelasting verdwijnt voor starters op de huizenmarkt. Ben je van plan om een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je de komende jaren juist meer overdrachtsbelasting. Het bedrag stijgt in 2021 van 6% naar 8% een flinke stijging dus. Het verhoogde bedrag geldt ook als je een beleggingspand of vakantiewoning wilt kopen. Ga jij een nieuwe luxe vakantie woning kopen en wil jij weten hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen? Bereken het hier.

Ook de koopkracht veranderd

Deze veranderingen hebben invloed op alle ZZP’ers. Dat betekent ook dat hun koopkracht gaat veranderen. Je koopkracht kan naar boven gaan maar ook naar beneneden. Ben je benieuwd wat voor invloed op jou heeft? Bereken je koopkracht hier.

Weer een Zorgbonus

Een onderwerp wat dit jaar veel besproken is tijdens de eerste lock down. Maar ook volgend jaar kan het zorgpersoneel een nieuwe bonus verwachten voor hun inzet tijdens de corona crisis. Als je actief bent in de zorgsector, ontvang je waarschijnlijk een netto bonus van €500. Deze bonuskomt bovenop de eerder aangekondigde belastingvrije uitkering van €1,000. De zorginstelling kan de bonus aanvragen bij het ministerie van VWS. Dit kan zowel voor vast personeel maar ook voor alle ZZP’ers die door de instelling zijn ingehuurd. Er zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan deze bonus want niet iedereen komt in aanmerking. Je kunt al deze voorwaarden bekijken op de website van de Rijksoverheid.