Berekenen.nl
Geplaatst op 13 januari

Inkomensafhankelijke combinatiekorting in 2021

Ook in 2021 kan de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor een gezin met kinderen een flink bedrag aan heffingskorting betekenen. De iack 2021 wordt niet afgeschaft, maar het overdraagbare bedrag via de partner wordt kleiner. Heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting 2021? Is jouw inkomen uit werk en is uw arbeidsinkomen in 2021 hoger dan €5.153, bent je zelfstandige of een co-ouder, dan kun je voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting in aanmerking komen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting als heffingskorting?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is in het leven geroepen om ook als iemand jonge kinderen heeft te stimuleren om te gaan werken en een arbeidsinkomen krijgt. Werk wordt zo fiscaal beloond boven het hebben van een uitkering. Deze heffingskorting kan als u aan de voorwaarden voldoet oplopen tot €2.815 netto. Je betaald over deze heffingskorting geen belasting meer. Het is een soort van handje contantje, je krijgt het zo in de hand.

Wat zijn de voorwaardes van inkomensafhankelijke combinatiekorting?

Niet iedereen komt in aanmerking voor inkomensafhankelijke combinatiekorting.
  • Je hebt in 2021 gedurende minimaal zes maanden een kind ingeschreven op je woonadres dat op 1 januari 2021 jonger is dan 12 jaar
  • Je arbeidsinkomen is hoger dan €5.153 of hebt recht op zelfstandigenaftrek as je een zelfstandige bent.
  • Als je een fiscale partner hebt in 2021, is je arbeidsinkomen lager dan dat van de fiscale partner.
  • Ook als co-ouder kan je in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting als het kind tenminste drie dagen per week bij uw huishouden hoort en aan de eisen van het arbeidsinkomen voldoet. Het kind mag dan bij de andere ouder zijn ingeschreven.

Wat is de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting 2021, hoeveel krijg ik?

Bij de inkomensafhankelijke combinatiekorting heb je als niet AOW gerechtigd bent recht op een iack 2021 van €2.815. Dit bedrag is gezakt met €65 als je het vergelijkt met 2020. Wil je nou precies weten op hoeveel inkomensafhankelijke combinatiekorting jij recht hebt? Bereken het hier met onze tool.

Stopt combinatiekorting binnenkort?

De inkomensafhankelijke combinatie kan overdraagbaar zijn aan de partner, als je het gaat overdragen kan het wel zijn dat het bedrag wat jij ontvangt veranderd. Het maximale percentage dat in 2021 nog overdraagbaar is, is 13.2%. In 2020 was dit nog 20%. Ook stopt combinatiekorting vanaf 2023 stopt de hele regeling. Wees er dus nog op tijd bij!

Hoe kan ik inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een fiscale heffingskorting en die moet je dus ook aanvragen bij de Belastingdienst. Je doet dit na afloop van 2021 bij uw aangifte inkomstenbelasting 2021, of vooraf bij je voorlopige belastingaangifte. Maar vergeet het vooral niet want deze korting heeft veel invloed op je belasting als je het niet aangeeft. Als je meerdere kinderen hebt kan je ook inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen, alleen moet je dan bij aanvraag de leeftijd van het jongste kind opgeven. Bekijk altijd of je wel recht hebt op deze kinderkorting en deze belastingteruggave niet over het hoofd gezien wordt wat dat kan altijd gebeuren. Bij de Belastingdienst werken nog steeds mensen en geen robots.