Berekenen.nl
Geplaatst op 25 juni

UWV gaat WW’er niet bekeuren voor verkeerd opgegeven bijverdiensten

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft gezegd dat het UWV coulanter om zal gaan met een mensen die een vergissing of foutmaken door het verkeerd opgeven van bijverdiensten. Vanaf 1 juli van dit jaar mogen mensen met een uitkering 30% van hun bijverdiensten houden. Ze dienen de bijverdiensten alleen wel op te geven op de website van het UWV. Hebben ze geen bijverdiensten? Ook in dat geval dienen ze dat op te geven, om de markt meer transparant te maken.

Fouten of vergissingen worden niet bestraft

Naar verwachting zal er met name de eerste maanden nog veel fout gaan, het UWV heeft daarom honderd extra mensen klaarstaan om te gaan helpen en de invoering zo succesvol mogelijk te maken. Asscher heeft aangegeven dat fouten of vergissingen in de eerste periode nog niet tot een boete of bekeuring zullen leiden. Eventuele fouten worden later verrekend maar kennen verder geen consequenties. Wie niks invult kan een telefoontje van het UWV verwachten, met de vraag om de eventuele bijverdiensten alsnog in te vullen. Het UWV gaat de huidige situatie standaard invoeren op de website, waardoor mensen bij wie er niets is veranderd dat alleen maar hoeven te bevestigen.

Zelf een WW uitkering berekenen

Wil je zelf de hoogte WW uitkering berekenen, om na te gaan waar je recht op hebt zodra je geen werk meer hebt? Je kunt online zelf je WW uitkering berekenen, aan de hand van slechts enkele gegevens. Je krijgt op die manier een goede indicatie van het bedrag dat je maandelijks op je rekening kunt verwachten wanneer je tijdelijk geen werk meer hebt. Bovendien kun je berekenen hoe lang je gebruik kunt maken van een WW uitkering, daarna zal je moeten zorgen voor ander werk of kun je gebruik maken van de bijstand.