Berekenen.nl
Geplaatst op 8 februari

Aantal WW-uitkering in Drenthe afgenomen in 2022

Het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in Drenthe verder. In december 2021 ontving nog eens 2,2 procent van de werkende bevolking van Drenthe een WW-uitkering, een jaar later was dit percentage 1,7. Volgens uitkeringsinstantie UWV is de verlaging het gevolg van een grote vraag naar personeel.

Eind vorig jaar ontvingen 4,466 inwoners van Drenthe een WW-uitkering, waarmee de provincie iets boven het Nederlandse gemiddelde uitkwam. In december nam het aantal bijstandsgerechtigden toe met 9,2 procent. Volgens het UWV gebeurt dit vaker in de wintermaanden omdat er minder werk is in bijvoorbeeld de bouw, de landbouw en de horeca. Daarnaast eindigen veel jaarcontracten rond de jaarwisseling.

Vergrijzing is een belangrijke reden voor de toename van de vraag naar arbeid. In Drenthe gaat de komende zeven jaar één op de tien werkenden van 60 jaar of ouder met pensioen. Bovendien neemt de vraag naar werknemers toe vanwege de doelen van de samenleving. "Woningbouw, klimaatdoelen en voldoende arbeidskrachten voor onderhoud, onderwijs, kinderopvang en bescherming zorgen voor steeds meer banen", meldt het UWV.

Meeste werklozen in Emmen

De werkloosheid in de gemeente Emmen is 2,1 procent en daarmee de hoogste werkloosheid van de provincie. Het percentage is het laagste in de gemeente De Wolden, waar 1,2 procent van de inwoners een WW-uitkering ontvangt. In alle gemeenten van Drenthe waren de WW-uitkeringen in december beduidend lager dan vorig jaar.

Online WW berekenen

Online WW berekenen? Je kunt WW in bruto en netto online berekenen. Zo weet je eenvoudig wat het bruto en netto verschil is en wat er onder de streep valt. Maak deze berekening als je te maken hebt met een WW-uitkering, maar ook als je een huis koopt en wilt weten of je in het ergste geval kunt blijven betalen. Klik hier om online je ww te berekenen.