Berekenen.nl
Geplaatst op 28 oktober

Scherpe omzetdaling KPN lijkt af te vlakken

Analisten verwachten dat de omzet in het derde kwartaal opnieuw is afgenomen, maar ze verwachten tevens dat de daling minder scherp is dan in het voorgaande kwartaal. Wat dat betreft lijkt de grootste daling voorbij en kan KPN zich wellicht gaan richten op een stabilisatie of lichte groei.

Daling van de omzet minder sterk dan in tweede kwartaal

De daling van de omzet zal waarschijnlijk 6% bedragen, iets minder dan de 7% van het tweede kwartaal van 2014. Ook de brutowinst (ebitda) zal waarschijnlijk lager uitvallen, de verwachting is dat deze op 625 miljoen euro blijft steken, terwijl het vorig jaar nog ging om 743 miljoen euro. De nettowinst zal waarschijnlijk zo’n 31 miljoen euro bedragen, wat aangeeft dat KPN het lastig heeft, maar aan de andere kant niet diep in de problemen zit.

Brutowinst berekenen

Wil je zelf de brutowinst berekenen, bijvoorbeeld van je eigen onderneming of puur om ermee te oefenen? Je kunt daarvoor gebruik maken van onze handige tool, zodat je zelf niet met de verschillende cijfers aan de slag hoeft. Je hebt er in ieder geval gegevens over de omzet (afzet x prijs) en de inkoopwaarde van de omzet voor nodig. Aan de hand van die gegevens kun je de brutowinst berekenen en kun je een goed beeld krijgen van wat de verkoop van bepaalde producten of diensten eigenlijk oplevert. Na de brutowinst dien je daar de verschillende vaste en variabele kosten vanaf te halen, om uiteindelijk uit te komen bij de nettowinst. Je kunt online de brutowinst berekenen, die van KPN, een eigen onderneming of op basis van andere fictieve cijfers die je wilt gebruiken.