Berekenen.nl
Geplaatst op 15 april

Vacatureaanbod drastisch afgenomen door corona

Enkele maanden geleden waren de kans op de arbeidersmarkt fors. Wanneer je zonder werk was komen te zitten dan was de kans groot dat je binnen afzienbare tijd weer nieuw werk gevonden had. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn vrijwel alle sollicitatieprocedures stopgezet en is het aantal aangeboden vacatures drastisch afgenomen.

Toekomst arbeidsmarkt

Voor de massale uitbraak van het coronavirus leek het beter dan ooit te gaan met de arbeidsmarkt in Nederland. In vrijwel alle sectoren kwamen er dagelijks nieuwe vacatures bij en steeg dus de vraag naar nieuwe werknemers. Sinds de pandemie wereldwijd om zich heen greep moeten veel bedrijven op last van de overheid dicht. Hierdoor worden openstaande vacatures ingetrokken, sollicitatieprocedures stopgezet en zelfs mensen gedeeltelijk of volledig ontslagen. Wanneer de maand maart wordt vergeleken met de eerste maand van het jaar 2020, de maand januari, blijkt dat het aantal vacatures is gedaald met maar liefst 23 procent. In de drie jaren daarvoor is er altijd sprake geweest van stijging. In de jaren voorheen werden er gemiddeld 382.000 nieuwe vacatures geplaatst in de maand maart. Af gelopen maand waren dit slechts 300.000 vacatures. Er is een duidelijke daling in het aanbod te zien na de eerste persconferentie van premier Rutte over de noodmaatregelen tegen het coronavirus.

Werkzoekenden

Voor mensen die op dit moment zonder werk zitten omdat hun contract is ontbonden of niet is verlengd wegens tekort aan werk zijn de vooruitzichten de komende maanden summier. De kans is groot dat men, om tijdelijk de vaste kosten te kunnen dragen, een WW-uitkering zal uit moeten vragen. Wanneer je in deze situatie zit en een WW-uitkering wil aanvragen, dan is het belangrijk je bepaalde gegevens bij de hand hebt, zoals je brutoloon.

Arbeidsverleden

Zo dien je om een WW-uitkering te kunnen aanvragen je arbeidsverleden over te dragen. Deze bereken je eenvoudig met onze online arbeidsverleden-bereken tool. Je arbeidsverleden zal dan vervolgens door het UWV worden gebruikt om de hoogte van je uitkering vast te stellen. Benieuwd wat de hoogte van je WW-uitkering ongeveer wordt? Bereken deze dan met onze WW-uitkering-bereken tool.

Herstelperiode

Hoe slecht de situatie er op dit moment ook uit ziet, experts verwachten dat wanneer de noodmaatregelen zijn opgeven, de arbeidsmarkt zich spoedig zal herstellen. Wellicht zorgt het zelfs voor een boost. Mensen verlangen natuurlijk naar een uitje naar het café of restaurant na weken binnen hebben te gezeten. Er is dan een reëel kans dat er weer meer vacatures beschikbaar worden of dat werknemers hun baan terug kunnen krijgen. In de tussentijd is het belangrijk dat werklozen hun hoofd boven water houden door middel van een WW-uitkering of bijzondere bijstand. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om (tijdelijke) ondersteuning te krijgen bij het betalen van de huur. Dit wordt huurtoeslag genoemd. De hoogte van huurtoeslag bereken je hier. Verder is het tevens belangrijk om te weten op welk bedrag geen aanspraak mag worden gedaan door schuldeisers. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd. Dit is een minimum bedrag dat je te allen tijde mag bewaken om je vaste lasten te kunnen voldoen. Wat jouw beslagvrije voet bedraagt bereken je eenvoudig met onze online beslagvrije-voet-tool.