Berekenen.nl
Geplaatst op 28 januari

Loonstijging in 2020: we houden meer over van het brutosalaris

Wie goed heeft opgelet heeft gezien dat zijn loonstrook is veranderd. Dit komt omdat er dingen zijn gewijzigd in de belastingen en premies die worden geheven over het loon vanaf januari 2020. Hierdoor is niet alleen het loon voor velen gewijzigd, maar ook het nettosalaris van een uitkering of pensioenfonds.

ALGEMENE HEFFINGSKORTING EN ARBEIDSKORTING

Werknemers houden meer over van hun brutosalaris omdat de algemene heffingskorting en arbeidskorting zijn gestegen. Mensen met een gemiddeld inkomen ontvangen hierdoor bijna 2% meer inkomen per maand dan in 2019. Werknemers die boven modaal verdienen hebben dubbel profijt, omdat in 2020 de belastingschijven niet meer bestaan uit drie, maar twee schijven.

MEER WERKEN LOONT

In september 2019 besloot het kabinet om het tweeschijvenstelsel van de inkomstenbelasting niet in 2021, maar in januari 2020 al in te laten gaan. Dit met de bedoeling om ‘werken lonender te maken’.

Hierdoor blijven er nog maar twee tarieven over in de inkomstenbelasting. Onder een inkomen van circa € 68.500 betalen belastingplichtigen 37,35%, in de schijf daarboven dient er 49,5% te worden betaald. Hierdoor zijn de meeste belastingplichtigen dus niet meer de helft van hun inkomen kwijt aan de belastingdienst. Dit voordeel in loon wordt dus extra versterkt met de verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting.

NETTOSALARIS VOOR 2020 BEREKENEN

Heb je inmiddels de wijziging op je loonstrook gespot en ben je benieuwd wat je hier netto aan overhoudt? Bereken dan eenvoudig je nieuwe nettosalaris. Voer je brutosalaris in bij onze bruto-netto berekenen tool en ontdek direct hoeveel jij erop vooruit gaat in 2020! 

Let hierbij wel op de inflatie. Dit houdt in dat bepaalde dingen duurder zijn geworden in 2020, waardoor je er in de praktijk wellicht minder overhoud van je salaris. Dit bereken je eenvoudig door je pas berekende nettosalaris in te voeren bij onze koopkracht bereken tool.