Berekenen.nl

Arbeidskorting over 2020

Goedenavond, ik ben 59 jaar, sinds vorig jaar werkeloos en kan mogelijk vanaf augustus een baan krijgen met een jaarkontrakt voor ca. €1800 bruto per maand (excl. vakantietoeslag.) Hoeveel arbeidskorting krijg ik dan nog voor 2020?

Vraag gesteld door: Eric
Reageer jij op deze vraag?

Merel: Over het deel dat je een uitkering krijgt, krijg je geen arbeidskorting. Over augustus en de vier maanden er na zou je wel arbeidskorting ontvangen. Deze verrekend je werkgever al met je loonstrook en hij gaat daarbij uit van het feit dat je die €1800,- x 12 per jaar verdiend en dus per saldo €300,- per maand arbeidskorting krijgt. Dit zal hij direct in mindering brengen op je bruto belastbare salaris.

Eric: Dankjewel voor je reactie en uitleg Merel. Ik vermoedde al dat dit de methodiek is, maar wist het niet zeker. Moet ik dan bij de belastingaanslag over 2020 terugbetalen? Ik heb immers in 2020 maar recht op arbeidskorting voor een arbeidsinkomen van €9.000 (5x €1800) en dat komt als ik het goed heb neer op ca. €280 totaal.

Als mijn werkgever rekening houdt met 5x €300 arbeidskorting, is dat dus ca. €1.220 teveel. Of maak ik een denkfout?

Nogmaals bedankt voor je reactie.

Merel: Ja je zou moeten kijken hoe de werkgever dit berekend maar die kans zit er wel in dat hij teveel korting verrekend. Deze zou je dan moeten terugbetalen. Maar dat zie je wel bij de eerste loonstrook. En als je dit niet achteraf wilt terugbetalen, zou je alvast een voorlopige aanslag kunnen invullen. Succes met de nieuwe job!