Berekenen.nl
Geplaatst op 15 februari

Nederlanders in het buitenland krijgen niet automatisch meer algemene heffingskorting

Vanaf 1 januari 2019 verandert de uitbetaling van algemene heffingskortingen aan Nederlanders in het buitenland. Momenteel kunnen ze die automatisch uitgekeerd krijgen, ook al via de voorlopige aanslag. Het komt regelmatig voor dat iemand hier geen recht op blijkt te hebben, waardoor het daarna belangrijk is om de uitgekeerde bedragen terug te krijgen.

Dat lukt niet altijd even gemakkelijk. De overheid heeft daarom besloten om de heffingskorting niet zomaar meer toe te gaan kennen. En die al helemaal niet meer automatisch via de voorlopige aanslag uit te keren.

Aanvragen en aantonen

In plaats daarvan is van 130.000 van de 350.000 Nederlanders in het buitenland duidelijk dat ze hier recht op hebben. Zij kunnen de heffingskorting zonder problemen blijven ontvangen. De rest zal dit eerst moeten aanvragen en moeten aantonen dat zij hier recht op hebben. Pas als ze dat hebben gedaan is het mogelijk om de korting te genieten en die ook via de voorlopige aanslag uit te laten keren.

Het is niet nodig om jaarlijks opnieuw een aanvraag te doen. Eenmaal aangevraagd is het ook de jaren daarop mogelijk om er gebruik van te maken. De overheid denkt op die manier toch veel onterecht uitgekeerde bedragen te kunnen voorkomen.

Algemene heffingskorting over 2017 berekenen

Zelf de algemene heffingskorting over 2017 berekenen, omdat je weet dat je er recht op hebt? Je kunt online een berekening maken. Met onze handige tool. Zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland. Uiteraard ben je er zelf voor verantwoordelijk om na te gaan of je recht hebt op de algemene heffingskorting in 2017 of in een ander jaar.