Berekenen.nl
Geplaatst op 3 november

Heffingskorting na je AOW – kan dat?

Wat is heffingskorting?

De naam zegt het eigenlijk al. De algemene heffingskorting is een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je betaalt door heffingskorting minder belasting en premies. Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting. Maar of je volledig gebruik kan maken van deze hangt af van je leeftijd en of je het hele jaar in Nederland hebt gewoond. Als je in loondienst bent krijg je deze korting van je werkgever. Heb je juist een uitkering? Dan krijg je de algemene heffingskorting via je uitkeringsinstantie. De hoogte van de algemene heffingskorting is ook verschillend voor iedereen. De hoogte wordt namelijk bepaald door je inkomen. Iemand met een hoog inkomen krijgt minder korting dan iemand met een laag inkomen.

Wat is AOW?

De AOW is een basispensioen voor mensen met de AOW-leeftijd. Je krijgt AOW als je verzekerd bent geweest. Voor iedereen is de AOW-leeftijd ook verschillend. Wij hebben bij Berekenen.nl dan ook een tool gemaakt waar jij heel eenvoudig je AOW-leeftijd kan berekenen. Bereken je AOW-leeftijd hier. De AOW staat ook wel bekend als de Algemene Ouderdomswet.

Ouderenkorting

Wanneer je recht hebt op AOW, heb je recht op ouderenkorting. Deze korting is net zoals alle kortingen ook inkomstenafhankelijk. Bij een inkomen tot €37.372.- krijg je een korting van €1.6022,-. Voor elke euro boven de  grens neemt de korting met 15 cent af. Bij een inkomen die hoget is dan €48.185 of meer heb je geen recht op ouderenkorting. Het valt je dan waarschijnlijk al op dat heel erg veel voordelen afhangen van je inkomen. Dit is dan ook bewust vanuit de overheid. Ze willen hiermee de mensen met een lager inkomen meer steun geven zodat ze meer hebben te besteden. Daar helpen de mensen die een hoger inkomen hebben dan ook weer aan mee.

Heffingskorting met je pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, kun je kiezen om eerst wat meer en daarna wat minder pensioen te ontvangen. Je haalt als het ware een deel van je pensioen naar voren. Dat kan dan ook effect hebben op je heffingskorting. Je krijgt eerst en hoger inkomen, waardoor je heffingskortingen waarschijnlijk lager zullen worden. Maar daarna krijg je een lager inkomen, waardoor je heffingskortingen hoger zullen worden. Het is dan ook verstandig om hier slim mee om te gaan. Uiteindelijk zal het wel weer veranderen, maar toch wil je zoveel mogelijk geld voor jezelf houden. Je kan dan ook altijd zelf zoeken op het internet voor een aantal tips hoe je hier het beste mee kan omgaan, maar je kan er ook voor kiezen om iemand in te schakelen om je te helpen met deze zaken. Doe het vooral niet te gehaast en kijk goed naar alle opties die er op dat moment zijn. Maak verstandige keuzes.