Berekenen.nl
Geplaatst op 6 september

Wegenbelasting goed voor 20% van inkomen provincies

De wegenbelasting is voor veel provincies een prettige bron van inkomsten. Uit onderzoek van de ANWB bleek een tijdje geleden bijvoorbeeld dat provincies hieraan tot 20% van hun inkomsten verdienen. In de volksmond wordt gesproken van een ‘melkkoe’ en dat lijkt niet geheel onterecht. Toch zijn er een aantal provincies die hun leven lijken te willen beteren. Met name Friesland heeft de provinciale opcenten flink omlaag gebracht en ook in Zuid-Holland is er sprake van een daling.

Friesland en Zuid-Holland grootste dalers

Dat neemt ondertussen niet weg dat de provincies nog altijd aanzienlijke bedragen berekenen. Iedereen met een eigen auto die wegenbelasting betaalt draagt daar daarom aan bij. Uiteraard zijn het automobilisten met de zwaarste auto’s en de meest vervuilende brandstof die de hoogste bedragen betalen. Toch neemt dat aan de andere kant niet weg dat iedereen een bijdrage levert, terwijl de provincies het geld niet altijd gebruiken om de wegen voor die gebruikers te verbeteren.
In Friesland zijn de bedragen de afgelopen tijd met €65 - €80 gedaald, waardoor hier de grootste daling zit. Voor een middenklasse auto liggen de kosten in Zuid-Holland inmiddels €4 - 12 lager. Op die manier lijken de beiden provincies hun ‘melkkoe’ wat meer los te willen laten.

Wegenbelasting berekenen

Wil je zelf de wegenbelasting berekenen? Je kunt dat eenvoudig doen. Op die manier kom je er eenvoudig achter wat je aan kosten betaalt om gebruik te kunnen maken van de auto. De wegenbelasting betaal je per kwartaal, al kun je natuurlijk uitrekenen wat de kosten per maand zijn. Bereken de wegenbelasting voor je eigen provincie en ook voor een paar anderen. Op die manier kun je eenvoudig nagaan hoe de kosten in jouw provincie zich verhouden tot de anderen in Nederland.