Berekenen.nl
Geplaatst op 31 augustus

Verplichte taxatie voor huiseigenaren

Verplichte taxatie huiseigenaren

Volgens een nieuw Europees voorschrift zijn huiseigenaren vanaf juni 2021 verplicht om hun huis te laten taxeren als ze een wijziging willen aanbrengen aan hun hypotheek. Dus bij elke echtscheiding, verbouwing of hypotheekaanpassing moet de taxateur komen opdraven. Dat betekent waarschijnlijk extra kosten voor huiseigenaren.

Hypotheek en waardebepaling

Deze maatregel is volgens de Europese bankentoezichthouder (EBA) nodig omdat het moet voorkomen dat de hypotheek hoger uitkomt dan de waarde van het huis. Hypotheken die hoger zijn dan de waarde die er borg voor staan, zijn namelijk een potentieel risico voor banken. Deze maatregel moet banken beschermen tegen hypotheken die niet goed gedekt zijn.

Geen taxateur

Op dit moment is het zo dat je bij een hypotheekaanpassing geen taxateur hoeft te bellen. Je kunt volstaan met een WOZ-verklaring van de gemeente of een online taxatierapport dat meestal goedkoper is. In sommige gevallen heb je zelfs helemaal geen taxatierapport nodig. Dat is lekker makkelijk, en vooral, goedkoop.

Hypotheek aanvragen

Of je nu voor het eerst een hypotheek aanvraagt of een verandering wilt doorvoeren in je hypotheek, je wil natuurlijk weten hoeveel je bank aan je mag verstrekken. Het is daarom handig om de maximale hoogte van je hypotheek te berekenen. Dat voorkomt teleurstellingen bij het zoeken. Je kunt ook berekenen of het aantrekkelijk is om je hypotheek nu over te sluiten. En op dit moment is het in elk geval nog niet zo dat je extra kosten kwijt bent aan een taxateur.

Lage rente

Omdat de rente nu laag is, besluiten veel huiseigenaren om hun hypotheek over te sluiten. Daarmee profiteren ze van de lage rente. Dat kan aanzienlijk schelen in de maandlasten. Je kunt eenvoudig berekenen wat je maandlasten zijn als je een hypotheek aanvraagt. Dat zorgt er ook voor dat er nu drukte is op de woningmarkt. In veel gebieden in Nederland moet je er snel bij zijn als je een huis wilt kopen.

Laag uitvalpercentage

De Vereniging Eigen Huis vindt de taxatieplicht geen goed idee. Volgens de vereniging betekent dat namelijk alleen maar extra kosten voor een huiseigenaar. Elke aanpassing aan de hypotheek betekent extra kosten. En dat terwijl Nederland het land met het laagste uitvalpercentage is. Dat betekent dat het bijna niet voorkomt dat mensen hun hypotheek niet kunnen betalen. Wel is het zo dat banken door de coronacrisis voorzichtiger geworden zijn bij het verstrekken van hypotheken. Ze kijken nu extra kritisch naar iemands financiële situatie, om te voorkomen dat huiseigenaren in de problemen komen als ze ineens zonder werk komen te zitten.

De Nederlandse Bank

De Nederlandse Bank (DNB) kan er voor kiezen om de nieuwe Europese richtlijn niet te volgen. Toch lijkt het erop dat de DNB mee gaat met de taxatieplicht. De bank gaat er voorlopig vanuit dat de nieuwe richtlijn niet per se zal leiden tot hoge kosten. Of deze nieuwe richtlijn wel of niet ingevoerd zal worden in juni 2021, het is duidelijk dat het nu nog steeds een gunstige tijd is om veranderingen door te voeren in de hypotheek.