Berekenen.nl
Geplaatst op 24 augustus

Verkoop biologische producten blijft achter

Het afgelopen jaar deden supermarkten goede zaken. Ze verkochten bij elkaar voor meer dan 40 miljard euro. En toen de coronacrisis uitbrak, zagen supermarkten hun omzet nog verder stijgen. De verkoop van biologische producten blijft echter achter. Wat kan de biologische sector doen om de verkopen een boost te geven?

Minimale groei

In 2018 had de biologische sector een aandeel van 3,19 procent ten opzichte van de totale voedselomzet in supermarkten. In 2019 was dit aandeel gegroeid naar slechts 3,21 procent. Een minimale groei. Tijd voor de biologische sector om met een plan te komen om de consument over te halen om meer waarde toe te kennen aan het voordeel van biologisch.

Reclamecampagne

Voorstanders van biologische producten vinden dat het tijd wordt voor een extra reclamecampagne over de betekenis en waarden van biologische landbouw. In landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heeft de overheid geïnvesteerd in campagnes die het belang van biologische producten uitleggen aan het grote publiek. Deze kennis beweegt veel consumenten in die landen om over te stappen op biologische producten.

Geen btw op biologische producten

Een ander voorstel om de verkoop van biologische producten te stimuleren is om de btw op zulke producten af te schaffen. Dat levert een korting op van 9 procent. De initiatiefnemers van het voorstel hopen dat consumenten daarmee eerder zullen kiezen voor biologisch, omdat de prijs dan meer in de buurt komt van ‘normale’ producten.

Btw berekenen

Op de meeste producten en diensten die je kunt kopen, zit btw. Op veel producten is dat een percentage van 21 procent. Op andere producten, zoals etenswaren, zit een btw-percentage van 9 procent. Het is heel makkelijk om te berekenen hoeveel btw je betaalt. Zeker voor ondernemers is de prijs zonder btw belangrijk. Zij rekenen namelijk btw op hun producten en diensten, en kunnen de btw op aankopen daarom terugvragen. Altijd fijn als je de btw terugkrijgt! btw berekenen

Groene doelstellingen

Europa zet in op verduurzamen. In 2030 moet een kwart van alle landbouwgrond in de Europese Unie biologisch zijn. Daar liggen kansen voor biologisch producerende bedrijven. De komende tien jaar zou er bijna 2000 miljard verdiend kunnen worden.

Farm to Fork

Het voedselsysteem, van landbouw en veeteelt tot voedselconsumptie moet helemaal verduurzamen, van de boer tot de consument. Dat houdt in: meer focus op lokale landbouw en biologische landbouw. Ook is er aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling. In 2050 zou Europa dan helemaal klimaatneutraal moeten zijn.

Economische krimp en verduurzamen

De coronacrisis heeft een groot effect op de economie. Veel plannen tot verduurzamen lopen daardoor vertraging op. Maar voorstanders van verduurzaming stellen dat het nu de tijd is om te investeren in een groene en dus biologische toekomst. Juist nu kun je de focus leggen op lokale producten die biologisch verbouwd zijn. Daarmee ondersteunen mensen de plaatselijke economie. Het is alleen de vraag of mensen de financiële draagkracht hebben in een economische crisis om de prijs van biologisch te betalen.