Berekenen.nl
Geplaatst op 16 juli

Meer mensen op huizenjacht

Veel bedrijven hebben het de afgelopen maanden economisch zwaar gehad. Een vliegtuigmaatschappij als KLM krijgt een steun van miljarden euro’s om het hoofd boven water te houden. Ook andere bedrijven kunnen alleen overleven dankzij hulpregelingen die de regering in het leven heeft geroepen. Bovendien lijkt de financiële toekomst onzeker. Ondanks dat alles gaat het goed op de huizenmarkt. Nog meer mensen zijn in deze coronatijd op jacht gegaan naar hun droomhuis.


Huizenprijzen blijven stijgen

In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de huizenprijzen met 9,6 procent. Het afgelopen kwartaal stegen de prijzen door, voor de gemiddelde woning met 8,8 procent op jaarbasis. Dat brengt de prijs van een gemiddelde woning op 335.000 euro.

Overbieden

Nog nooit werden zo veel huizen verkocht voor een prijs die hoger ligt dan de vraagprijs. Volgens de makelaarsvereniging NVM gaat zo’n 52 procent van de woningen voor meer geld over de toonbank dan de vraagprijs. Niet zo gek dus dat er soms meer druk ligt bij de mensen die op huizenjacht zijn.

Te weinig huizen

Op dit moment is er in Nederland woningnood. Volgens cijfers van de overheid zijn er ongeveer 331.000 huizen te weinig. Om te voorkomen dat dit tekort de komende jaren stijgt, zouden er 845.000 nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Het woningtekort is er vooral debet aan dat de prijzen blijven stijgen. Vooral voor starters en huishoudens met een middeninkomen is het dan ook lastig om aan een geschikte woning te komen.


Snel schakelen

Juist omdat de woningmarkt onder druk staat, moeten personen die op zoek zijn naar een huis snel beslissen wat ze gaan doen. En vooral ook: wat ze kunnen betalen. De meeste mensen hebben het geld om een huis te kopen namelijk niet op hun eigen rekening staan. Je zult waarschijnlijk naar de bank moeten om een hypotheek aan te vragen.


Maximale hypotheek

Huizenkopers willen daarom graag weten hoe hoog de maximale hypotheek is die ze kunnen krijgen. Dat is handig om te weten, zodat je snel een bod kunt doen, voordat iemand anders je te snel af is. Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is? Bereken het hier met deze handige maximale hypotheek berekentool.


Stijgen of dalen?

ABN Amro verwacht dat de huizenmarkt uiteindelijk wel last gaat krijgen van de coronacrisis. Naar verwachting blijven de prijzen dit jaar stijgen, met ongeveer 6 procent. Maar voor volgend jaar, 2021, verwacht de bank een kleine daling van zo’n 2 procent. Natuurlijk zijn dit soort voorspellingen volledig afhankelijk van wat er gaat gebeuren met de economie.


Maak je eigen droomhuis

Een andere groep mensen grijpt het jaar 2020 aan om het eigen huis eens onder handen te nemen: een nieuwe badkamer of keuken, een aanbouw of een dakkapel. Sommigen gebruiken hun vakantie- spaargeld om deze projecten te bekostigen. Anderen nemen een tweede hypotheek op hun huis of verhogen het hypotheekbedrag. Ben je benieuwd wat in jouw situatie het handigst is om te doen? Gebruik dan onze maximale hypotheek berekentool en ontdek!