Berekenen.nl
Geplaatst op 24 maart

Hoeveel kost een verbouwing?

Dan moet je bij het berekenen van je hypotheek ook rekening houden met de kosten voor de verbouwing. Of misschien woon je al jaren in je huis en is deze toe aan een verbouwing, en wil je een tweede hypotheek berekenen. Wat de situatie ook is, in deze tekst leer je alles over de kosten van een verbouwing.

Wanneer is een verbouwing nodig?

Een verbouwing is nodig wanneer het huis niet meer voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de bewoners. Dit kan zijn door verouderde voorzieningen, versleten materialen of een inefficiënte indeling. Ook kunnen veranderingen in de gezinssamenstelling of levensstijl leiden tot de noodzaak van een verbouwing. Ook structurele problemen zoals lekkages, scheuren in kuren of rotte vloerbalken kunnen aanleiding geven tot een renovatie om verdere schade te voorkomen. Wanneer je een klushuis koopt, is het belangrijk om goed naar de technische keuring te kijken, om te weten welke onderdelen er absoluut vervangen moeten worden.

Verschillende soorten verbouwing

Er zijn verschillende soorten verbouwingen die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van de eigenaar. Vaak wordt er verbouwd om het uiterlijk en het interieur van het huis te verbeteren, denk aan een nieuwe keuken of badkamer. Functionele verbouwingen zijn gericht op de bruikbaarheid van een ruimte, zoals het toevoegen van opslagruimte of het vervangen van oude apparatuur. Ook zijn er structurele verbouwingen die zich richten op het veranderen van de fundamenten zoals muren of een dak. Hier valt een uitbouw of een dakkapel onder. Deze verschillende soorten verbouwingen hebben een ander prijskaartje. We zetten de kosten van de meest voorkomende verbouwingen op een rij.

Aanbouw

Bij een aanbouw, vergroot je de oppervlakte van de woning. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals: het soort aanbouw, de grootte, het afwerkingsniveau en de dakafwerking. Een aanbouw van 12m2 kost ongeveer tussen de € 21.250 - € 26.500. Een grotere aanbouw van 20m2 kost ongeveer tussen de € 35.000 - € 42.500.

Keuken

Hoeveel je voor een nieuwe keuken gaat betalen hangt af van het materiaal, het merk maar ook de grootte van de keuken. Ongeveer 50% van de totale kosten gaat al naar de apparatuur. Voor een normale keuken incl montage betaal je gemiddeld tussen de € 5.750 - € 12.750. Kies je voor een luxe keuken incl montage? Dan ben je gemiddeld € 12.750 - € 18.500 kwijt.

Badkamer en toilet

De kosten voor een nieuwe badkamer en toilet hangen vooral af van de luxe die je wilt hebben. Hierdoor lopen de prijzen sterk uiteen. De tegels, de hoeveelheid stucwerk, het merk sanitair en de extra opties zoals vloerverwarming spelen hierbij een grote rol. Voor een gemiddelde badkamer van 2 bij 3 m ben je ongeveer € 6.900 kwijt. Voor een luxe uitvoering is dit € 17.500. Is je badkamer 3 bij 3? Dan kun je er ongeveer 2000 euro bij op tellen. Voor een toiletruimte van gemiddelde uitvoering ben je een kleine 3000 euro kwijt.