Berekenen.nl
Geplaatst op 20 september

Hoe ver daalt de hypotheekrente?


De hypotheekrente staat al een tijd vrij laag. En de afgelopen week is die rente verder gedaald. Bovendien zou het maar zo kunnen dat die daling doorzet, zij het een klein beetje. Is dit het moment om een hypotheek aan te vragen?

Lichte daling

De afgelopen week besloot ongeveer de helft van de hypotheekverstrekkers om de rente met tussen de 0,05 en 0,1 procentpunt te verlagen. Het is opvallend dat een groot deel van de hypotheekverstrekkers dit doet. Dit kan namelijk tot gevolg hebben dat de rest volgt en ook de rente verlaagt. Vandaar dat adviseurs zich afvragen of deze trend de komende tijd door zal zetten en zal resulteren in meer daling.

Gunstige markt en lage rente

Op dit moment staat de rente al erg laag. Het is volgens kenners dan ook niet te verwachten dat de rente ineens met grote sprongen verder daalt. Bovendien is de markt gunstig. Ondanks het feit dat de coronacrisis nog niet achter de rug is, is er wel meer rust ontstaan waardoor banken meer de gelegenheid hebben om aan de slag te gaan met de dossiers die ze nog hebben liggen. In deze tijd van relatieve rust besluiten veel geldverstrekkers daarom om de rente te verlagen.

Daling huizenprijzen

Daar staat tegenover dat de Rabobank verwacht dat de waarde van huizen in 2021 en 2022 zal gaan afnemen. De belangrijkste reden hiervoor is de coronacrisis. In eerste instantie lijkt deze crisis weinig invloed te hebben op de woningmarkt, maar daar komt volgens de bank wel verandering in. Dat komt doordat de vraag naar huizen iets zal afnemen bij de groep die hard getroffen is door de coronacrisis: starters. Juist jongeren hebben hun baan verloren in deze periode en zullen dus minder snel in staat zijn om een huis te kopen. Ook zal het aantal doorstromers kleiner zijn, om dezelfde reden. Voor de een zal het een reden zijn voor voorzichtigheid, voor de ander juist een reden om nu op zoek te gaan naar dat nieuwe huis, nu het nog kan qua financiering.

Hypotheek berekenen

Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat je te besteden hebt. Je kunt heel eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Je kunt ook berekenen wat je maandlasten van je hypotheek zullen zijn. Op die manier weet je precies in welke prijscategorie je kunt zoeken, en bovendien wat je per maand moet verdienen mocht je onverhoopt je baan verliezen.

Hypotheekrente en de toekomst

Als we iets geleerd hebben de afgelopen tijd, dan is het wel dat dingen anders kunnen lopen dan je verwacht. Het is dan ook moeilijk om te voorspellen hoe de rente zich de komende tijd zal ontwikkelen. Of wat de gevolgen zijn van de coronacrisis. Het is daarom goed om te kijken wat het goede moment is voor jou om in te stappen. Want als het haalbaar is voor jou, dan is het goed. De rente is nu gunstig en kan een beetje gunstiger worden, maar voor hetzelfde geld loopt het in de toekomst weer net even anders.