Berekenen.nl
Geplaatst op 28 december

Geen winterbanden? In Nederland geldt de autoverzekering gewoon

Geen winterbanden onder de auto en de veroorzaker van een ongeval in Nederland? Geen probleem, de autoverzekering is in dat geval gewoon geldig. Het is een misverstand dat het in Nederland verplicht is om gebruik te maken van winterbanden. Ze bieden meer grip bij lagere temperaturen en zorgen daarmee voor een kortere remweg, maar ze zijn niet officieel verplicht. Dat is anders dan in bijvoorbeeld Duitsland. In Nederland is het na het veroorzaken van een ongeval ook zonder winterbanden dus gewoon mogelijk om gebruik te maken van de autoverzekering voor de dekking van de kosten.

Regels anders dan in Duitsland

In Duitsland zijn automobilisten verplicht om de banden onder hun auto aan te passen aan de op dat moment aanwezige weersomstandigheden. Is het onder nul of begint het te sneeuwen? Dan is het dus verplicht om winterbanden te gebruiken. Vindt er een controle plaats en heb je geen winterbanden onder de auto? Dan kan de Duitse politie daar een boete voor uitdelen. De regels zijn daar anders dan in Nederland, omdat het er een stuk gebruikelijker is dat er sneeuw valt. In Nederland heeft het gebruik van zomerbanden in de winter geen invloed op de eventuele geldigheid van de autoverzekering.

Online autoverzekering berekenen

Wil je een goedkope autoverzekering berekenen, om na te gaan of je wellicht beter kunt overstappen? Per 1 januari van dit jaar zijn de premies flink omhoog gegaan, waardoor het de moeite waard is om dit online nog eens te berekenen en de verzekeraars te vergelijken. Je kunt op die manier wellicht veel premie besparen, zodat je daar een set winterbanden van kunt kopen. Op die manier kun je ook naar Duitsland om daar gebruik te maken van de autoverzekering die je in Nederland afsluit.