Berekenen.nl
Geplaatst op 6 juli

Ga je verbouwen? Neem een tweede hypotheek

Je hebt een prachtig huis gevonden, maar er moet nog flink wat aan gebeuren. Omdat je wilt verduurzamen, je gezin wilt uitbreiden of omdat het simpelweg meer waarde zou toevoegen aan de woning. Met deze tips weet je precies waar je rekening mee moet houden wanneer je een tweede hypotheek wilt gaan afsluiten.

Een tweede hypotheek afsluiten

Waar het voor starters bijna een onmogelijke taak is om überhaupt een lening af te sluiten voor het kopen van een woning, is het wellicht voor jou wel mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer je in de goede tijd een woning hebt gekocht of wanneer de huidige hypotheek bijna of in zijn geheel is afgelost. Wanneer je ook nog eens gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek, dan kan het een goed idee zijn om een tweede hypotheek af te sluiten.

Voorwaarden voor een tweede hypotheek

Er zitten een aantal voorwaarden aan een tweede hypotheek verbonden. Zo mag de totale waarde van de tweede hypotheek niet meer zijn dan de totale waarde van de woning. Daarnaast mag je niet zomaar alles doen wat je wilt met het geld dat de bank aan jou leent.

Voorbeelden van verbouwingen

Bij het verbouwen van jouw woning kun je aan verschillende activiteiten denken. Bijvoorbeeld aan het plaatsen van een uitbouw, erker of dakkapel. Misschien heb je wel een verouderde woning en wil je deze moderniseren. Dit zou je kunnen doen doormiddel van kleinere kamers samenvoegen tot één ruimte. Zo creëer je meer ruimte en oogt het een stuk groter. Of wellicht is het tijd voor een beter energie-label. Je kunt werken aan je energie-label door het isoleren van muren of het zetten van dubbel glas. Ook voor onderhoud van de woning zou je een tweede hypotheek af kunnen sluiten.

Hoe werkt een bouwdepot?

De bank geeft je niet zomaar geld dat je overal aan uit kunt geven. Wanneer jij een tweede hypotheek afsluit, dan wordt dit in een ‘bouwdepot’ gestort. Wanneer je zelf aan het klussen gaat, is het zaak dat je goed bijhoud waar je het geld aan uitgeeft. Wanneer je een bouwbedrijf of aannemer inhuurt, zorg dan dat je de rekeningen hiervan registreert, zodat je aan de bank kunt aantonen dat je daadwerkelijk wat met het bouwdepot gedaan hebt.

Benieuwd wat jouw maximale tweede hypotheek mag zijn? Bereken het met onze ‘tweede hypotheek berekenen tool’.