Berekenen.nl
Geplaatst op 8 maart

FIOD verdekt Friese garagehouder van BPM-fraude

De FIOD is de Nederlandse Fiscale OpsporingsDienst en denkt een fraudeur uit Friesland op het spoor te zijn. De instelling doorzocht de woning van een 51-jarige garagehouder in Oudwoude en nam daar onder andere de administratie in beslag. Ook werden er zeven personenauto’s in beslag genomen, waarmee BPM-fraude zou zijn gepleegd. Het lijkt erop dat er import van luxe auto’s er niet helemaal volgens de regels ging, waardoor de eigenaar er financieel behoorlijk op vooruit is gegaan.

Import van luxe auto’s met een luchtje

De FIOD heeft het idee dat het misging met de import van luxe auto’s, door de kilometerstrand daarvan aan te passen. Tussen 2013 en heden vulde de man voor zo’n 142 auto’s een hogere kilometerstand in, waardoor de waarde van de auto’s afnam. Als het gevolg daarvan hoefde er veel minder BPM betaald te worden dan volgens de regels het geval zou zijn. Het lijkt erop dat de man er daarmee in is geslaagd om ruim €350.000 aan te betalen belasting te ontlopen. Of hij dit voordeel (deels) doorberekende aan zijn klanten is niet bekend, maar feit is dat er in dit geval sprake zou zijn van fraude.

BPM berekenen

Wil je zelf de BPM berekenen, bijvoorbeeld voor een auto die je wilt importeren of een nieuwe auto die je wilt kopen? Je kunt online een berekening van de BPM maken, aan de hand van een paar eenvoudige gegevens. Het is de belasting die je betaalt over een auto zodra die naar Nederland komt. Bij nieuwe auto’s betaal je de volledige BPM, daarna wordt de waarde van de auto als uitgangspunt genomen. Je kunt online de BPM berekenen van auto’s die je wilt kopen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.