Berekenen.nl
Geplaatst op 27 juli

Corona veroorzaakt renovatiewoede

Veel mensen in Nederland zijn dit jaar meer in en rond het huis gebleven. Ze hebben hun dure vakantie vanwege de coronacrisis uitgesteld en hebben daardoor wat extra geld en tijd om hun huis te renoveren. Vandaar dat klusbedrijven en hypotheekverstrekkers het druk hebben. Is dit het moment om je huis eens flink te pimpen?

Drukte bij bouwmarkten

Aan het begin van het jaar, toen veel bedrijven hun inkomsten zagen opdrogen, was het druk bij de bouwmarkten. Veel Nederlanders grepen het gedwongen thuiszitten aan om eens thuis aan de klus te gaan. De bouwmarkten hadden dus veel voordeel van de crisis.

Grotere renovaties

Daar waar veel Nederlanders kleine klussen wel aandurven, branden ze liever niet hun vingers aan grote klussen. Veel mensen hebben hun vakantie dit jaar in het water zien vallen. Daardoor kwam er klusbudget vrij: voor een nieuwe dakkapel, een overkapping, een carport, een nieuwe keuken of badkamer en ga zo maar door. Tijd dus om een klusbedrijf in te schakelen.

Twee linkerhanden

Sommige Nederlanders kwamen na het klussen in de lente tot de conclusie dat ze toch twee linkerhanden hadden. Anders gezegd: hun klusjes waren niet goed gelukt en moesten overgedaan worden. Door een vakman. Deze mag de mislukte thuisklussen komen herstellen.

Stijgende huizenprijzen

Doordat de huizenprijzen stijgen, hebben veel huizenbezitters overwaarde op hun huis. Velen gebruiken die overwaarde dan ook om een verbouwing te bekostigen. Dat kan een zinvolle investering zijn, want er is krapte op de woningmarkt en verhuizen is dus niet altijd een optie.

Hypotheken voor woningverbeteringen

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verbouwingen aan woningen flink gestegen. De Hypotheker zag een toename van 84 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. AEGON zag een toename van 14 procent en ABN AMRO een van 65 procent. Ben jij van plan om ook een hypotheek aan te vragen om een verbouwing te bekostigen? Je kunt eenvoudig berekenen wat de maximale hoogte is van je tweede hypotheek. Bereken de hoogte van je tweede hypotheek met onze berekentool.

Wachttijden bij klusbedrijven

De renovatiewoede bij huiseigenaren heeft ertoe geleid dat klusbedrijven het erg druk hebben. Veel bedrijven zitten al volgeboekt tot juni 2021. Er dreigt een tekort aan vakmensen om al deze renovaties en andere bouwwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Check dus altijd of er een klusbedrijf beschikbaar is om een eventuele klus te realiseren.

Lening of hypotheek aflossen

De wachttijden bij klusbedrijven kunnen een ontmoedigend effect hebben. Als je door minder uitgaven aan vakanties en dergelijke geld ‘over’ hebt, is het ook een optie om geld te stoppen in het aflossen van een lening of hypotheek, bijvoorbeeld van je huis of van je auto. Een lening aflossen met spaargeld is niet populair, maar het kan in sommige gevallen aantrekkelijk zijn. Wil je weten hoe lang het duurt voordat je je lening afgelost hebt? Bereken hier hoelang je je lening nog moet aflossen.

Nieuwe bestemming

Veel Nederlanders zullen dit jaar moeten bekijken wat de beste bestemming is voor hun geld. Een verbouwing? Of toch een lening aflossen? Voor elke situatie is er een goede oplossing.