Berekenen.nl
Geplaatst op 10 mei

Reëel taxatierapport van groot belang bij aanvragen hypotheek

Het taxatierapport werd voorheen vaak afgestemd op de benodigde hypotheek. Dat was prettig voor huizenkopers, maar een doorn in het oog van de banken. Inmiddels zijn de regels aangescherpt. Dat betekent dat taxateurs meer gegevens moeten raadplegen en bij een appartement bijvoorbeeld beter naar de fundering en de VvE moeten kijken. Dat kost ondertussen meer tijd, waardoor een taxatie bovendien duurder is dan voorheen. Toch lijkt het uiteindelijk goed nieuws voor de huizenkoper, die zo een beter beeld krijgt van wat hij of zij koopt.

Taxatie de helft duurder en doorlooptijd langer

Taxaties waren altijd erg voordelig. Hier stond tegenover dat taxateurs snel door het huis heen gingen en vooral keken naar de waarde van vergelijkbare panden uit de buurt. Dat kan niet zomaar meer, waardoor een taxatie meer tijd kost. In de woning en achteraf om al het papierwerk in orde te kunnen maken. De beide veranderingen zorgen ervoor dat een taxatie inmiddels de helft duurder is dan een tijdje geleden. Bovendien is de doorlooptijd een stuk langer. Huizenkopers moeten inmiddels rekening houden met een taxatierapport van 600 - 700 euro om de waarde van de woning in kaart te brengen.

Hypotheek berekenen voor waarde van de woning

Zelf een hypotheek berekenen? Dat kan op basis van het bruto inkomen, met een maximum op basis van 100 procent van de waarde van de woning. Een goed taxatierapport is van belang, omdat de bank de hypotheek op basis daarvan verstrekt. Wat dat betreft is het uiteindelijk goed nieuws voor de huizenkoper, dat er kritischer wordt gekeken naar de rapporten. Op die manier komen taxateurs er minder gemakkelijk mee weg om een te hoge waarde op te geven voor een woning. Je kunt online een hypotheek berekenen, zodat je zowel op basis van je inkomen als de waarde van het huis kunt berekenen wat er mogelijk is.