Berekenen.nl
Geplaatst op 14 april

Hypotheek aanvragen stijgt tijdens coronacrisis

Er is sprake van een pandemie door het coronavirus. Dit betekent dat veel sectoren tijdelijk zijn stilgevallen. Mensen werken verplicht vanuit huis, de kinderen gaan niet meer naar school en veel winkels zijn gesloten. Toch is het aantal hypotheek aanvragen flink gestegen de afgelopen weken. Hierdoor hebben de banken het juist erg druk tijdens de coronacrisis.

Digitalisering aanvraag

Volgens de HDN, ook wel bekend als het Hypotheken Data Netwerken, waren de aanvragen voor hypotheken in maart 2020 twee maal zo hoog als in voorgaande jaren. Hierdoor is het bij de banken erg druk. Een reden hiervoor is een versnelling en vergemakkelijking van het aanvraagproces. Het proces is door de jaren heen namelijk flink gedigitaliseerd. Dit houdt in dat mensen eenvoudig online een hypotheek aan kunnen vragen, ook wanneer ze thuis zitten.

Rentestijging

Dat de hypotheek aanvragen zo stijgen tijdens de coronacrisis is weliswaar opvallend, maar niet onverklaarbaar. Volgens experts vragen mensen nu juist een hypotheek aan of laat een huidige hypotheek oversluiten om eventuele rentestijgingen, mede veroorzaakt door de pandemie, voor te zijn. Na een rentestijging stijgen namelijk de maandlasten van een hypotheek. Wat inhoudt dat mensen dan meer zouden moeten betalen voor hun hypotheek.

Hypotheek aanvragen

Doordat er een enorme stijging is in het aantal hypotheek aanvragen, kan het voorkomen dat consumenten wat langer moeten wachten dan gemiddeld. Hierin kan de consument veel voorbereiden om het aanvraagproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo is het verstandig om na te denken over het type hypotheek dat men wil aanvragen, zoals bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek. Daarnaast is het handig om van te voren dingen als het bruto- en/of nettoloon te hebben berekend. Aan de hand daarvan kan men eenvoudig online bekijken wat het maximum aan hypotheek is dat iemand kan afsluiten.

Benieuwd wat je maximaal zou mogen lenen? Bereken het eenvoudig met onze online maximale-hypotheek-berekenen tool. Ook die mensen die hun hypotheek willen oversluiten kunnen het nodige voorwerk doen. Zo kan men eenvoudig online berekenen of men er verstandig aan doet om juist nu een hypotheek over te sluiten. Er zijn hier immers de nodige kosten aan verbonden. Eenvoudig berekenen wat de nieuwe maandlasten zouden zijn wanneer je een hypotheek oversluit? Bereken het met onze online hypotheek-oversluiten tool.

Virtueel hypotheekadvies

Doordat mensen verplicht thuis moeten werken (vitale beroepen daargelaten), zijn consumenten niet in staat om bij een hypotheekadviseur langs te gaan. Veel hypotheekverstrekkers geven daarom nu virtueel hypotheekadvies. Door middel van (beeld)bellen wordt er met de consument alle mogelijkheden rondom een hypotheek aanvraag besproken. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker door middel van een virtuele afspraak ook helpen bij het digitaliseren van informatie.

Informatie verzamelen

Hoewel virtueel hypotheekadvies een uitkomst is ten tijde van de coronacrisis, levert het aanleveren van de juiste informatie nog wel eens problemen op. Dit heeft te maken met de digitalisering van die informatie. Waar men voorheen de documenten meenam naar de hypotheekverstrekker, waar ze ter plekke werden gedigitaliseerd, moeten mensen dat nu zelf doen. Denk hierbij aan dingen zoals een werkgeversverklaring, loonstroken, bankafschriften en identiteitsbewijzen.