Berekenen.nl
Geplaatst op 4 september

Hogere maximale hypotheek voor tweeverdieners

Het kabinet denkt na over een Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Die houdt in dat het tweede inkomen voor een hypotheek voor 60% mee mag gaan tellen. Dat is op dit moment nog 50%. Het betekent in de praktijk dat het voor tweeverdieners mogelijk wordt om een duurdere woning te financieren. Het gaat om nieuwe regelgeving die in kan gaan op 1 januari 2017. Dat betekent dat de maximale hypotheek die kunt aanvragen bij een aanvraag op basis van 2 inkomens net wat hoger uit zal vallen.

Maximale lening in 2017

De maximale hypotheek in 2017 wordt aan de andere kant wel wat lager voor alle aanvragers, omdat het nog mogelijk is om maximaal 101% van de waarde van een woning te lenen. Eerder was dat nog 105%, maar het kabinet heeft enige tijd geleden bepaald om dat jaarlijks met 1 procentpunt terug te brengen. Vanaf 2018 is het nog toegestaan om maximaal 100% van de waarde van een woning te lenen. Het is bovendien niet uitgesloten dat de maximale hypotheek daarna verder beperkt zal worden, om het risico op een restschuld zo klein mogelijk te maken.

Maximale hypotheek berekenen

De maximale hypotheek berekenen, om na te gaan wat je maximaal kunt financieren? Je kunt online de maximale hypotheek berekenen op basis van je eigen inkomen, dat van je partner en bijvoorbeeld de waarde van de woning. Met name die waarde van de woning zal steeds vaker als een beperking gaan gelden. Uiteraard kan een hypotheekadviseur je helpen om te berekenen wat je maximaal kunt lenen en hoe bijvoorbeeld je inkomen van invloed is. Je kunt online de maximale hypotheek berekenen en eenvoudig nagaan wat je van de bank kunt verwachten of naar welke woningen je kunt kijken.