Berekenen.nl
Geplaatst op 20 juni

Voorwaarden voor de huurtoeslag: huur en inkomen

De huurtoeslag helpt veel Nederlanders om de maandelijkse woonlasten te betalen. Benieuwd hoe je na kunt gaan of je in aanmerking komt voor deze toeslag? Dat is afhankelijk van twee belangrijke factoren: de hoogte van de huur en de hoogte van het inkomen. De huur dient bijvoorbeeld minimaal €220 en maximaal €710,68 te bedragen. Bij bedragen daar tussen is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, mits er sprake is van een eigen voordeel. In sommige gevallen mag er tot maximaal €48 van de servicekosten worden bijgeteld, om aan het benodigde bedrag te komen.

Hoogte van het inkomen

Daarnaast dient het inkomen niet te hoog zijn. Alleenwonende huurders mogen maximaal €22.200 inkomen per jaar hebben, om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag. Samenwonenden of gehuwden die nog geen AOW ontvangen mogen samen maximaal €30.150 verdienen. Bovendien is het van belang dat het vermogen nooit groter mag zijn dan €25.000. In alle andere gevallen is het niet mogelijk om gebruik te maken van de huurtoeslag. De overheid gaat er dan vanuit dat het ook zonder die toeslag mogelijk moet zijn om de huur op te brengen of zelfs een eigen woning te kopen.

Huurtoeslag berekenen

Je kunt online zelf de huurtoeslag berekenen, mits je daarvoor in aanmerking komt natuurlijk. Je kunt aan de hand van het inkomen en de huur die je betaalt nagaan voor welk bedrag je een vergoeding kunt krijgen. Op die manier kom je er eenvoudig achter welke huurtoeslag je kunt ontvangen, zodat je de huur niet volledig zelf hoeft op te brengen. Het is van belang om online de huurtoeslag te berekenen en die vervolgens zelf aan te vragen. Alleen op die manier kun je er gebruik van maken, het is je eigen verantwoordelijkheid om de huurtoeslag uit te rekenen en vervolgens bij de Belastingdienst aan te vragen.