Berekenen.nl
Geplaatst op 16 april

Uitblijven indexatie huurtoeslag leidt tot hogere belastingdruk

Dat de belastingdruk in Nederland verder is opgelopen heeft onder andere te maken met het uitblijven van indexaties voor de verschillende toeslagen. Dat betekent in de praktijk dat met name singles met een relatief hoog inkomen daar sneller geen recht meer op hebben. Hierdoor betalen zij niet direct meer belasting over hun inkomen, maar kunnen ze vanwege de lagere toeslag rekenen op minder tegemoetkoming.

Passieve lastenverzwaring

Onder andere het uitblijven van een indexatie voor de huurtoeslag zorgt ervoor dat veel mensen in Nederland de afgelopen tijd te maken hebben gekregen met een passieve lastenverzwaring. Zij hoeven over hun inkomen niet meer belasting te betalen, maar ontvangen aan de andere kant minder huurtoeslag op het moment dat hun inkomen met de inflatie mee oploopt. Een hoger inkomen zou dan tot dezelfde huurtoeslag moeten leiden, maar leidt in deze gevallen tot een vermindering daarvan. Per saldo worden veel aankopen duurder, terwijl de huurtoeslag lager wordt. Dat betekent uiteindelijk dat er sprake is van een lastenverzwaring, er blijft onder de streep immers minder over als het gevolg van de lagere of de gelijkblijvende tegemoetkoming.

Huurtoeslag berekenen

Wil je zelf je huurtoeslag berekenen, om na te gaan waar je recht op hebt of welk inkomen je maximaal mag verdienen wanneer je daarvoor in aanmerking wilt komen? Het is de moeite waard om geregeld een dergelijke berekening te maken. Je zorgt er op die manier voor dat je een goed beeld krijgt van je mogelijkheden om toeslagen aan te vragen, zodat je geen geld hoeft te laten liggen. Je kunt online zelf je huurtoeslag berekenen, ook op het moment dat je bijvoorbeeld een hoger inkomen gaat verdienen en je benieuwd bent welke invloed dat heeft op je toeslagen.