Berekenen.nl
Geplaatst op 9 april

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

In Nederland kom je in bepaalde situaties in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is een extra geldbedrag dat je krijgt als je inkomen te laag zijn in verhouding tot de huur die je moet betalen. Natuurlijk, niet alleen komt er voor in aanmerking en er zitten ook regels aan verbonden. Wij vertellen je deze zodat jij precies kan zien als jij in aanmerking komt of niet.

Welke woonsituatie heb je?

Voor het bereken van je huurtoeslag is het belangrijk om eerste te kijken naar je eigen woonsituatie. Heb je bijvoorbeeld huisgenoten of een toeslagpartner, dan maakt dit uit voor de hoogte van je toeslag en zelfs ook voor het krijgen van een toeslag in het algemeen. Als je bijvoorbeeld met iemand in samen woont betekent het bijvoorbeeld niet gelijk dat je elkaars toeslagpartner zijn. Je kan wel toeslagpartner zijn wanneer je  samen een kind hebt, een samenlevingscontract hebben, jullie een jaar eerder elkaars toeslagpartner waren, je partners bent voor een pensioenregeling, als je fiscale partner bent en als jullie een inwonend kind hebben onder de 18 jaar. Het is daarom belangrijk om te weten wie je toeslagpartner is. Dit komt omdat het vermogen van je toeslagpartner ook meetelt voor jouw eigen vermogen. Dit is niet alleen belangrijk voor de eventuele huurtoeslag die je kan krijgen maar ook voor de zorgtoeslag en andere toeslagen die je kan krijgen in Nederland.

De sociale huurwoningen

Als jij een huurwoning wilt huren die met de huurprijs voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag, dan zul je goed moeten zoeken. Dit komt omdat veel van deze woningen verhuurd worden door de zo genaamde woningbouwcorporaties. De kans is dan ook erg groot dat je erg lang op een wachtrij moet zijn, woningbouwcorporatie staan er eenmaal voor bekend dat ze enorm lange wachtrijen hebben. De kans is groot dat je dit leest wanneer je opzoek bent naar een snelle oplossing. Je wilt zo snel mogelijk een huurwoning vinden die aan de eisen voldoet van de huurtoeslag. Daar zijn wel een paar dingen die je kunt doen om snel zo’n woning te vinden. Je kan je aanmelden voor de woningnieuwsbrief van huurstunt. Geef hierbij wel aan dat je een huurwoning wilt huren met een maximale huurprijs van €750. Je krijgt dan een email zodra er een sociale huurwoning online geplaatst wordt. Dit geeft je de kans om zo snel mogelijk te reageren op woningaanbod wat precies is waar jij naar opzoek bent.

De eisen van huurtoeslag.

Er zijn verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Een van deze voorwaarden is dat je 18 jaar of ouder moet zijn, je moet een huurcontract hebben getekend met de verhuurder en de ruimte die je huurt is een zelfstandige woonruimte. Jij moet de huur betalen en niet je ouders, je moet natuurlijk ook ingeschreven zijn op het adres waarvoor je huurtoeslag aanvraagt. Je moet legaal in Nederland wonen en je woning is goedkoper dan de liberalisatiegrens. Wat misschien nog wel het belangrijkste is dat je inkomen en vermogen niet te hoog zijn.