Berekenen.nl
Geplaatst op 12 mei

Hoeveel is mijn huurtoeslag?

Wat is huurtoeslag?

De huurtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag. Het is een tegemoetkoming in de huurkosten van de Nederlandse overheid voor huurders die in verhouding tot hun inkomen veel huur betalen. Om huurtoeslag te kunnen krijgen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Voorwaarden huurtoeslag

Om huurtoeslag te krijgen moet de huur niet te hoog zijn. Ook moet het gaan om een zelfstandige woonruimte, dus geen kamerverhuur binnen een woning. Het vermogen van jou en je toeslagpartner en/of medebewoner is niet te hoog. Je woont in Nederland en je moet ingeschreven staan in de gemeente waar jij een woonruimte huurt. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn. Er moet een huurcontract zijn opgesteld en ondertekend door jou en de verhuurder.

Maximaal inkomen

Het inkomen van jou en je toeslagpartner en/of medebewoner mag niet te hoog zijn. Als je alleen gaat huren mag je maximaal een inkomen hebben van 22.000 euro in het jaar om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Als je samenwonend bent of getrouwd en heb je nog geen AOW ontvangen (ivm leeftijd), dan mag je samen maximaal 30.150 euro verdienen in het jaar. Het vermogen mag nooit groter zijn dan 25.000 euro. Wijk je af van deze bedragen, dan is het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van huurtoeslag. De overheid gaat er dan vanuit dat je zelf in staat bent om te huren zonder enige toeslagen en/of zelfs om een huis te kopen.

Je huurtoeslag berekenen

Zelf kun je online je huurtoeslag berekenen, mits je natuurlijk in aanmerking komt voor huurtoeslag. Als je weet wat je inkomen is en wat je huur is kun je dit gemakkelijk berekenen en wat dan je vergoeding is. Zo kom je er makkelijk achter voor welke toeslagen jij in aanmerking komt en welke je dus moet aanvragen.