Berekenen.nl
Geplaatst op 26 januari

Grens voor huurtoeslag vanaf 2016 voor 3 jaar vast

Het kabinet zal de nieuwe grens voor huurtoeslag waarschijnlijk aan het eind van dit jaar bekendmaken, iets waar huurders dan vervolgens 3 jaar rekening mee dienen te houden. De latere bevriezing is het resultaat van een overleg dat het kabinet nog diende te voeren, onder andere over het herzien van het corporatiestelsel.

Betere betaalbaarheid van sociale woningen

De latere bevriezing van de grens voor de huurtoeslag levert dit jaar een voordeel op voor de inkomens rond de grens, vanaf volgend jaar moet de bevriezing leiden tot een betere betaalbaarheid van sociale woningen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt dit een stijging van de prijzen immers niet meer in de hand, zoals dat nu wel het geval is. De Woonbond is aan de andere kant tegenstander van de bevriezing van de grens, zij wijzen erop dat de huren wel degelijk stijgen. Volgens hen zal het aantal sociale huurwoningen daardoor afnemen en gaan meer woningen de vrije sector in.

Huurtoeslag berekenen

Wil je zelf berekenen of je recht hebt op huurtoeslag, zodat je een compensatie kunt ontvangen voor de huur die je betaalt? Je kunt online de huurtoeslag 2016 berekenen, op basis van bijvoorbeeld je inkomen. Des te lager je inkomen, des te meer huurtoeslag je kunt ontvangen op het moment dat je in een sociale huurwoning woont. Er is daarnaast nog sprake van een aantal voorwaarden. Je kunt online je huurtoeslag berekenen om binnen een paar minuten na te gaan waar je recht op hebt en wat je kunt verwachten.