Berekenen.nl
Geplaatst op 24 december

De nieuwe huurtoeslag regels voor 2022

We gaan weer richting het nieuwe jaar. In een nieuw jaar veranderd er dan ook altijd een heleboel. Daarom blikken wij alvast vooruit op het nieuwe jaar, maar ook op alle veranderingen die rondom de huurtoeslag gaan plaatsvinden. Lees hier wat er allemaal veranderd is.

Wanneer kom ik in aanmerking voor huurtoeslag 2022

Je bent afhankelijk van je belastbaar inkomen. De hoogte van je huurtoeslag is namelijk afhankelijk van je inkomen, je vermogen en natuurlijk de hoogte van de huur die je elke maand moet betalen. Er zijn namelijk inkomensgrenzen en vermogensgrenzen waar je niet boven moet zitten. Wanneer je hier wel boven zit vervalt je recht op huurtoeslag. Bij huurtoeslag geldt dan ook het volgende. Hoe minder je verdiend, hoe meer huurtoeslag je krijgt.

Verder moet je bij huurtoeslag aan de volgende voorwaarden voldoen.
  • Je moet minimaal 18 jaar of ouder zijn
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte.
  • Je staat ingeschreven bij de gemeenten op je woonadres.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet hoger dan de inkomensgrens.

Inkomensgrens en vermogensgrens huurtoeslag 2022

Ben je alleenstaand, en verdien je in 2022 méér dan €32.500 of heb je meer dan €31.340 aan vermogen. Dan vervalt je recht op huurtoeslag in 2022. Let wel op, dit zijn de regels voor 2022. Het kan zijn dat er andere regels op dit moment gelden (2021). Wanneer je een toeslagenpartner hebt zijn er andere regels van toepassing. Wanneer je een toeslagenpartner hebt mag je vermogen samen niet hoger zijn dan €62.680. Verdien je minder dan €18.750 en voldoe je aan alle andere voorwaarden die wij hierboven hebben aangegeven dan ontvang je elke maand een maximale toeslag van €378 per maand.

Huurtoeslag student 2022

Net zoals voorgaande jaren kan je ook als student weer in aanmerking komen voor huurtoeslag. Wel moet je aan een paar extra voorwaarden voldoen. Als student moet je dan ook aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Je bent tenminste 18 jaar.
  • Je moet een zelfstandige woonruimte huren.
  • Ben je jonger dan 23 jaar? Dan mag je huur niet meer zijn dan €442,16.
  • Je mag niet meer spaargeld hebben dan €30.846.
Let op: wanneer je nog studeert en je bent jonger dan 23 of wanneer je een kind heeft dan zijn er andere regels voor jou van toepassingen. De huur mag in dat geval maximaal €752,33 zijn.

Huurtoeslag 2022 verder

Nu vraag jij je vast af wat er allemaal nog meer gaat veranderen in 2022. Er zijn namelijk altijd wel dingen die veranderd gaan worden in verloop van het jaar. Toch is het vooral belangrijk om goed in de gaten te houden of je nog recht hebt op eventuele huurtoeslag 2022. Toch zie je dat de huurprijs van woningen steeds verder omhoog gaat. Helemaal voor studenten. Dat heeft dan ook alles te maken met  het tekort aan woningen wat op dit moment een hele grote rol speelt. Daarom kan het verstandig zijn om goed te kijken of het die prijs wel waard is die gevraagd wordt. Je moet het elke maand namelijk wel betalen.