Berekenen.nl
Geplaatst op 28 augustus

Belastingdienst soms zelf de weg kwijt met toeslagen

De Belastingdienst en andere instanties hebben zelf ook niet altijd het overzicht over alle toeslagen die er uitgekeerd dienen te worden. Dat stelt de Nationale Ombusman. Die stelt dat er duizenden gezinnen in de knel zitten. De Belastingdienst heeft hun toeslagen (soms onterecht) stopgezet of teruggedraaid. Het is volgens de ombudsman van belang dat in ieder geval de fiscus het overzicht heeft over de toeslagen, om die op de juiste manier uit te keren en niet zomaar stop te zetten.

Foutje van 1000 euro

RTL Nieuws meldt bijvoorbeeld het geval van Mariëlle uit Rotterdam. Ze ontving huurtoeslag, maar kreeg van de Belastingdienst zomaar een brief dat ze 1000 euro diende te betalen. Ze zou teveel huurtoeslag hebben ontvangen voor haar woning, waardoor ze dat bedrag nu terug diende te betalen. Dat was opvallend, omdat ze er juist om bekend staat dat ze haar administratie heel nauw bijhoudt. Het bleek dat de woningbouwvereniging een verkeerd bedrag voor de huur van 2016 had doorgegeven. Daardoor was er een teveel aan huurtoeslag ontstaan, waar ze zelf ook niets aan kon doen. Zij is nu echter wel degene die de bedragen dient terug te betalen.

Huurtoeslag berekenen

Zelf je huurtoeslag berekenen of benieuwd naar andere toeslagen waar je mogelijk recht op hebt? Je kunt die online berekenen. We hebben een eenvoudige tool voor je ontwikkeld, waarmee je de berekening kunt maken voor de huurtoeslag en andere toeslagen. Uiteraard dien je er vervolgens op te kunnen vertrouwen dat andere instanties en de Belastingdienst het bij het juiste eind hebben. Met de nieuwe druk van de Nationale Ombudsman is de kans groot dat dit weer verder zal verbeteren, zodat je je daar minder zorgen over hoeft te maken.