Berekenen.nl
Geplaatst op 27 april

Onzorgvuldig opbergen autosleutels hindert dekking autoverzekering

Onlangs verdwenen er een Audi S8 en twee motoren, al heeft de verzekeraar aangekondigd niet uit te keren. De eigenaar was onzorgvuldig omgegaan met het opbergen van de sleutels van deze voortuigen, ze lagen in een schaal op het aanrecht en in een kastje daarnaast.

Opname in de polisvoorwaarden

De verzekeraar beroept zich op de opgestelde polisvoorwaarden, iets waar de Rechtbank in Noord-Holland de verzekeraar vervolgens gelijk in gaf. In de polisvoorwaarden stond “Niet verzekerd is schade:(…) 2. doordat u niet zorgvuldig met de auto of sleutels bent omgegaan. Bijvoorbeeld: als u (…) de sleutels anders dan in een goed afgesloten ruimte heeft achtergelaten.”. Dat betekent in dit geval dat de verzekeraar niet hoeft uit te keren. De sleutels lagen voor het grijpen, terwijl de achterdeur van de woning niet was afgesloten. Er was geen sprake van braakschade. Had de verzekerde de sleutels beter opgeborgen, of in ieder geval gezorgd voor een afgesloten achterdeur? Dan had de verzekeraar de dagwaarde van de auto en de motoren uit moeten keren, dat is nu niet het geval.

Dagwaarde van de auto berekenen

Wil je zelf de dagwaarde van je auto berekenen, om na te gaan wat een eventuele diefstal hiervan op zou leveren? Je kunt de dagwaarde eenvoudig online berekenen, om na te gaan wat je auto op dit moment waard is en wat je ervoor terug zal krijgen. Houd er rekening mee dat de dagwaarde met name bij oudere auto’s flink lager ligt dan de bedragen waarvoor je de auto kunt kopen. Zelfs een verzekerde diefstal kan er op die manier toe leiden dat je toch een flink bedrag zelf op tafel zal moeten leggen.