Berekenen.nl
Geplaatst op 4 november

Hoe bereken je de dagwaarde?

Wat is de dagwaarde?

De dagwaarde van jouw auto is het bedrag dat jouw auto op dat moment waard is. De hoogte van de huidige waarde is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het bouwjaar van jouw auto, de kilometerstand, de slijtage en de uitrusting. Is jouw auto ouder dan 7 jaar, dan is de officiële dagwaarde niet meer vast te stellen.

De dagwaarde van een auto berekenen? Hoe doe je dat?

Om de huidige waarde van jouw auto te berekenen, wordt de nieuwwaarde van jouw auto afgetrokken van het bedrag waarmee jouw auto is afgeschreven door veroudering of slijtage. Geïnteresseerd in de dagwaarde van jouw auto? Met onze online tool kun je online je dagwaarde van je auto berekenen.

Nieuwwaarde

Afhankelijk van de autoverzekering betalen autoverzekeraars soms ook de nieuwwaarde van de auto uit op basis van het nieuwwaarde-systeem. De meeste autoverzekeringsmaatschappijen hebben een nieuw waardestelsel van 1 jaar, maar in sommige gevallen is dat 2 of 3 jaar. In de verzekeringsvoorwaarden van jouw polis staat wat je krijgt als je jouw auto verliest. Controleer het altijd goed.

Waarom de dagwaarde berekenen?

De dagwaarde van jouw auto is in verschillende situaties van belang. Bijvoorbeeld als je jouw auto wilt verkopen, als je schade hebt en jouw auto, is verzekerd met aansprakelijkheid of Allrisk, en ook om de hoogte van jouw verzekeringspremie te bepalen. Als de dagwaarde van jouw auto laag is, is de kans groot dat jouw verzekeringspremie ook lager wordt.

Autoverzekering vergelijken

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om na te gaan welke contracten jouw verzekeraar precies heeft afgesproken in de verzekeringsvoorwaarden. Als jouw auto verloren gaat, betaalt de verzekeraar dan de dagwaarde of de nieuwwaarde? Door autoverzekeringen te vergelijken vind je de goedkoopste autoverzekering die het beste bij jouw situatie en auto past.