Berekenen.nl
Geplaatst op 23 mei

Wat is een menstruatiecyclus?

Als jij weet hoe lang je menstruatiecyclus is en wanneer je eisprong plaatsvindt (ovulatie), verhoog je de kans op een zwangerschap. Als je net gestopt bent met hormonale anticipatie, kan het een aantal maanden tot een jaar duren voordat je weer terug bent op je normale cyclus.

Wat is een menstruatiecyclus

Elke maand ontstaat er een slijmvlies in je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar op een eventuele bevruchting. Op de helft van je cyclus komt er een eicel vrij vanuit je eierstokken. Raakt de eicel bevrucht met een zaadcel, dan gaat deze zich nestelen in het slijmvlies van de baarmoeder.

In de meeste gevallen blijft het eicel onbevrucht. Dan is het slijmvlies niet meer nodig en maakt de baarmoeder haarzelf schoon. Daardoor maakt je lichaam het stofje prostaglandine aan. Dat zorgt ervoor dat je baarmoeder haar samentrekt en haarzelf van binnenuit schoonmaakt. Hierdoor wordt je ongesteld. Doordat je baarmoeder samentrekt zou het menstruatiepijn kunnen veroorzaken.

Je cyclus berekenen

Veel vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen de 25 en 35 dagen duurt, met een gemiddelde van 28 dagen. Door steeds de eerste dag van je menstruatie te noteren weet jij wanneer je cyclus begint. Dit kun je opschrijven in een agenda of in één van de vele apps die hiervoor ontwikkeld zijn. Zodra je opnieuw ongesteld wordt, begint de nieuwe cyclus. Na een aantal maanden zul je een patroon zien in je cyclus. Niet elke cyclus zal even lang duren, dus houdt het gemiddelde van de laatste 3 á 4 maand aan voor de gemiddelde duur.

Wil jij nu zelf je cyclus berekenen? Klik dan hier.