Berekenen.nl
Geplaatst op 9 april

Hoog BMI bij vrouwen en mannen geassocieerd met hoog risico op dementie

Een hoog BMI bij vrouwen blijkt gevaarlijker dan veel mensen denken. Net als bij mannen blijkt dit het risico op dementie te vergroten. Dat werd aangetoond in een studie in Amerika en in Europa. In de studie werd gebruik gemaakt van resultaten uit 39 eerdere studies, met data van meer dan 1,3 miljoen patiënten.

Het geeft aan dat een te hoog BMI zowel fysieke als mentale risico’s met zich meebrengt. We weten al langer dat ons BMI bij een te hoge waarde kan leiden tot fysieke ongemakken. Het is de eerste keer dat zo helder duidelijk wordt dat het ook het risico op dementie vergroot.

Onderzoek naar Alzheimer en dementie

Er werd onderzoek gedaan naar Alzheimer en dementie, waarbij het in eerste instantie niet de verwachting was dat het BMI van invloed zou zijn. Toch bleek dit het geval. Uit het onderzoek blijkt dat een te hoog BMI bij vrouwen en mannen leidt tot 16 - 33 procent meer risico op dementie of Alzheimer.

Het is alleen al om die reden belangrijk om goed op het eigen gewicht te leiden. En een te hoog BMI te voorkomen, in ieder geval een zeer hoog BMI. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het komt dat deze associatie werd gevonden. Volgens de onderzoekers heeft het waarschijnlijk te maken met het effect van overtollig vet en het afvallen op latere leeftijd. Er is meer onderzoek nodig om dit goed duidelijk te maken.

BMI bij vrouwen en mannen bereken: online tool

Zelf je BMI voor vrouwen berekenen? Dat kan online met onze tool. Net als wanneer je een berekening wilt maken van je algemene BMI. Op die manier kom je er snel achter wat jouw BMI is. En blijkt die te hoog? Dan is het zowel fysiek als mentaal dus verstandig om daar iets aan te gaan doen.