Berekenen.nl
Geplaatst op 10 oktober

De BMI voor als je een Man bent: wat je moet weten


Je hebt artsen al lang horen praten over BMI - of body mass index - en je weet misschien zelf wat je scoort. Maar is de BMI wel handig als je als man wil weten of je te zwaar bent? Technisch gezien wordt de BMI gebruikt als een ruwe indicator van hoeveel vetmassa je waarschijnlijk hebt. Je kunt je BMI berekenen door jouw gewicht te delen door jouw lengte in het kwadraat en dat getal vervolgens te vermenigvuldigen met 703. Een gemakkelijkere manier om jouw BMI te vinden, is door online calculators die je snel en makkelijk kunt googlen.

Wat betekenen de scores van de BMI

Nu dat je weet hoe je de BMI berekent wil je natuurlijk weten wat die score betekent. De scores zijn ingedeeld in categorieën die iets zeggen over jouw gewicht. Je hebt
ondergewicht bij een BMI van minder dan 18,5. Een normaal gewicht is een BMI tussen 18,5 en 24,9. Een BMI van tussen 25 tot 29,9 is een indicator van overgewicht. Obesitas geldt voor een BMI van 30 of hoger.

Moet jij je zorgen maken als je valt in de categorie overgewicht of obesitas?

Hoewel er veel wordt gezegd over het feit dat overgewicht of obesitas slecht is voor de gezondheid, is het niet het volledige verhaal. Het gaat er vooral om dat overtollig lichaamsvet slecht is voor je gezondheid. Deze vetreserves zijn vooral visceraal vet. Het is het soort dat zich ophoopt in de maagstreek en wordt gekoppeld aan hogere bloeddruk, bloedsuikerspiegels en cholesterol. Deze hebben allemaal invloed aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen. Als wij weer teruggaan naar BMI dan is het getal slechts een ruwe indicator van het lichaamsvet.

De beperkingen van BMI

BMI is zeker geen perfect middel. Deze maatstaf heeft zijn beperkingen voor wat het je wel en niet prijsgeeft over jouw gezondheid en of je daadwerkelijk moet afvallen. Er zijn ook veel factoren die de BMI kunnen scheeftrekken zoals leeftijd, geslacht, etniciteit en spiermassa. Overgewicht in een geval kan dus normaal zijn als je alle aspecten in acht neemt. Als je bijvoorbeeld extreem atletisch bent en veel spiermassa hebt dan kan jouw BMI erop wijzen dat je zwaarlijvig. Dat is in feite incorrect omdat het hebben van spieren iets anders is dan het hebben van overtollig vet.

Wat moet ik doen bij een hoge BMI?

Als jouw BMI in het hogere bereik ligt en je ook het gevoel hebt dat je gezondheidsproblemen hebt dan kan je het beste met jouw huis praten over het beste plan van aanpak. Het kan nodig zijn dat je snel moet afvallen om je BMI te verlagen naar een normale score. Toch kan je gewichtstoename ook andere oorzaken hebben die minder voor de hand liggen. Zorg er daarom voor dat je een nauwkeurige meting van jouw persoonlijke BMI krijgt. Een officiële BMI-meting bij de arts houdt rekening met jouw medische geschiedenis en jouw lichaamstype.

Laat je niet gek maken door een hoge BMI

Als je schrikt van een hoge score is het belangrijk dat je actie onderneemt. Stel daarbij wel een realistisch doel in als je probeert om jouw BMI te verlagen. Volgens veel artsen kan het verliezen van slechts 5 tot 10 procent van jouw lichaamsgewicht aanzienlijke gezondheidsvoordelen hebben. Voor sommige mensen betekent dit dat uw BMI nog steeds in het bereik voor overgewicht ligt, maar je hebt dan wel een gezond lichaam dus waarom zou jij meer inspannen? Het is ook onrealistisch en onnodig om van iedereen te verwachten dat ze een BMI binnen het normale bereik hebben. Het gaat er vooral om dat je vooruitgang boekt op weg naar een betere gezondheid. Een bescheiden hoeveelheid gewicht verliezen kan dus al voldoende zijn om dat te bereiken.

Vergeet niet dat je gewicht constant verandert

Tot slot is gewicht een dynamisch concept. Elke dag kan je weer anders wegen en dat kan liggen aan zo veel verschillende factoren. Dat relativeert de zaken ook en om soms echt iets te veranderen aan je gewicht is het begrijpen van eetgewoonten funest. Misschien ben jij je er niet van bewust dat je tussendoor zoveel eet. Het kan de realiteitscheck zijn die je nodig hebt om gedrag te veranderen zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan. Zo makkelijk kan het verliezen van gewicht dus zijn. Gebruik de BMI daarom als een indicatie en werk op jouw tempo naar een gezond gewicht waar jij je prettig bij voelt.