Berekenen.nl
Geplaatst op 17 oktober

Heeft mijn kind een gezond BMI?

Wilt u weten of uw kind gezond is? De BMI (body mass index) vertelt erover. De BMI wordt op dezelfde manier berekend als voor volwassenen. Alleen de limieten voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht zijn anders dan voor volwassenen. Bovendien verschillen deze limieten afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en zijn ze verschillend voor jongens en meisjes. Als u bovenstaande BMI-calculator invult, krijgt u direct advies voor uw kind. De BMI-meter is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar.

Wat te doen bij ondergewicht of (ernstig) overgewicht?

Als uw kind ondergewicht of (ernstig) overgewicht heeft, vraag dan advies aan een arts, schoolarts of kinderbegeleider. Bij twijfel of vragen over het gewicht van uw kind kunt u altijd terecht bij uw huisarts, jeugdverpleegkundige, schoolarts of kinderbegeleider. Probeer niet om bij uw kind aan te komen of af te vallen. Het is belangrijk dat kinderen de juiste voedingsstoffen krijgen om te groeien. De arts kan uw kind doorverwijzen naar een geschikte zorgverlener, zoals een kinderdiëtist of kinderarts.

BMI varieert per leeftijd en geslacht

BMI-limieten veranderen met de leeftijd en zijn verschillend voor jongens en meisjes. Dit komt door groei en veranderingen in spier- en vetmassa.

Bereken uw BMI voor kinderen

De BMI van uw kind kunt u eenvoudig zelf berekenen. Dit doet u door uw gewicht in kilogrammen te delen door het kwadraat van de lengte van uw kind in meters. Hier is een voorbeeld: uw kind weegt 22 kilogram en is 1,20 meter lang. Dan is de berekening: 22 kilogram / (1,20 x 1,20 meter) dat geeft een uitkomst van 15,3. Maar u kunt ook gebruik maken van onze online tool. Die zal het zo nauwkeurig mogelijk berekenen. Mocht u naar aanleiding van de berekening vragen hebben over de uitslag? Dan kunt u het beste een afspraak maken bij uw arts.