Berekenen.nl
Geplaatst op 9 januari

Gemeente trekt miljoen euro uit om Utrechtse kinderen gezonder te maken en te houden

De gemeente Utrecht investeert in 2024 één miljoen euro om kinderen te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Het geld wordt gebruikt om gezonde lunches en voedingsvoorlichting op scholen te geven, ouderbetrokkenheid te stimuleren en kinderen actief te houden.

Door inflatie en stijgende energieprijzen hebben veel gezinnen in Utrecht het steeds moeilijker om rond te komen. De gemeente is zich bewust van dit probleem en trekt daarom in 2024 een miljoen euro extra uit om ouders die het moeilijk hebben om rond te komen te helpen hun kinderen gezond te voeden.

Minister van Onderwijs en Volksgezondheid Eelco Eerenberg: "Elke dag zijn er in Utrecht kinderen die met honger naar school gaan. En dit probleem is alleen maar erger geworden sinds de stijging van de energie- en voedselprijzen. Dit is onaanvaardbaar."

Begin 2022 is de gemeente Utrecht al begonnen met het aanbieden van gezonde lunches op vier scholen in Utrecht. Op twee  scholen verzorgden ze ook voedingsvoorlichting. Daarnaast gaven ze 250.000 euro uit om kinderen te helpen met gezonde voeding. De gemeente wil het programma uitbreiden naar meerdere scholen in Utrecht, maar meldt dat de stijgende voedsel- en energieprijzen het moeilijk maken om in te schatten hoeveel scholen van het aanbod zullen profiteren. De gemeente hoopt daar in 2023 een beter beeld van te krijgen.

Volgens een hulpverlener helpt het stimuleren van bewegen en gezond eten niet alleen kinderen die te weinig eten, maar ook kinderen met overgewicht en obesitas. "Naast ondervoede kinderen  weten we ook dat er op verschillende scholen, bijvoorbeeld scholen voor speciaal onderwijs, gemiddeld sprake is van overgewicht en obesitas. Aangezien overgewicht en obesitas veel gezondheidsklachten veroorzaken, vinden wij het belangrijk om te investeren in een langdurige gezonde lunch in combinatie met bewegen, educatie en ouderparticipatie", aldus de burgemeester van de gemeente utrecht.

Bereken online de BMI van je kind

De BMI van jouw kind kun je eenvoudig zelf berekenen. Dit doe je door het gewicht van je kind in kilogrammen te delen door het kwadraat van de lengte van jouw kind in meters. Hier is een voorbeeld: jouw kind weegt 22 kilogram en is 1,20 meter lang. Dan is de berekening: 22 kilogram / (1,20 x 1,20 meter) dat geeft een uitkomst van 15,3. Maar je kunt ook gebruik maken van onze online tool. Die zal het zo nauwkeurig mogelijk berekenen. Mocht je naar aanleiding van de berekening vragen hebben over de uitslag? Dan kun je het beste een afspraak maken bij jouw arts. Bereken hier online de BMI van je kind.