Berekenen.nl
Geplaatst op 12 oktober

De BMI en je Kind: wat je moet weten


In de huidige cultuur kan gewicht een gevoelig onderwerp zijn, vooral voor kinderen en tieners. Beslissen hoe gewichtsproblemen bij jongeren moeten worden aangepakt, verdient zorgvuldige aandacht en de Body mass index (BMI) is een manier om na te gaan of jouw kind een gewichtsprobleem heeft. Het is belangrijk om daar al snel naar te kijken gezien overgewicht ernstige en levenslange gevolgen kan hebben. Let er wel op dat de BMI een indicator is en dat je het als richtlijn kan gebruiken om te bepalen of je kind snel af moet vallen.

De eerste stap: het gebruik van de BMI

De BMI is een snelle en makkelijke manier om een indicatie te krijgen of je kind te dik is. Gebruik de calculator om de BMI van je kind vast te stellen. Afhankelijk van de score kan je kind vallen in een van vier categorieën. Je kind kan ondergewicht, een normaal gewicht, overgewicht of zwaarlijvigheid hebben. Natuurlijk is de BMI maar een simpel getal. De volgende stap is altijd het zien van een arts of een diëtist om te kijken naar de oorzaken en of je kind daadwerkelijk iets aan zijn of haar gewicht moet doen.

Kinderen en gewicht: een gevoelig onderwerp

Het is goed om te weten wat je het beste kan doen als je met kinderen over gewicht wil praten of wat je moet zeggen als een kind het onderwerp ter sprake brengt. Moedig vooral een open dialoog aan. Vraag ze aan om hun gedachten en gevoelens over hun lichaam en gewicht te delen. Als kinderen hun gevoelens over gewicht met je bespreken, luister dan aandachtig en erken dat de gevoelens echt zijn. Als je zelf soortgelijke ervaringen hebt gehad, kan het helpen om het daar over te hebben. Leg ook uit dat mensen in allerlei soorten en maten komen. Je kind is dus niet anders of vreemd wegens zijn of haar gewicht.

Gewicht en pesten

Het negatief beoordelen van het lichaam van een kind kan blijvende nadelige gevolgen hebben voor het beeld van jouw kind en zijn of haar relatie met voedsel. Kinderen kunnen eerlijk zijn tegenover elkaar maar ook plagerig. In het ergste geval kunnen ze jouw kind pesten over zijn of haar gewicht. Probeer goed na te gaan of dit gebeurt. Geef kinderen het goede voorbeeld in de manier waarop zij over hun eigen lichaam en over anderen praten.

Zorg gelijk voor goede en blijvende eetgewoonten

Kinderen leren snel, en ze leren het beste door hun goede voorbeeld te geven. Leer kinderen gewoonten aan die hen helpen levenslang gezond te blijven. Begin als gezin met wat veranderingen van je dieet en eetgedrag. Het beste wat je kunt doen, is het kinderen gemakkelijk maken om slim te eten en vaak te bewegen. Serveer regelmatige, uitgebalanceerde gezinsmaaltijden en gezonde snacks. Beperk de tijd dat je kind televisie kijkt of computerspelletjes speelt. En zoek naar manieren om leuke, actieve dingen te doen waarbij je beweegt.

Wees erg voorzichtig met streng zijn

Als je kind hoog scoort op de BMI is de verleiding misschien groot om hard op te treden. Wees daar echter zorgvuldig in en laat je emoties niet de overhand nemen. Straf of bedreig kinderen nooit als middelen om te zorgen dat ze op hun gewicht moeten letten. Als je gewichtsproblemen verandert in een strijdtoneel tussen ouders en hun kinderen zijn de effecten schadelijk. Je wil niet dat zij zich gaan schamen of schuldig gaan voelen. Hoe slechter kinderen denken over hun gewicht en lichaam, hoe groter de kans dat ze te veel eten of een eetstoornis ontwikkelen.

Werk samen aan een ideaal gewicht voor je kind

Als je iets aan de gewichtssituatie van je kind wil doen moet je een verenigd front vormen. Net als bij elk ander belangrijk onderwerp, moet je ervoor zorgen dat je samen en als gezin sterk staat. Zorg er dus voor dat broers of zussen ook letten op wat ze zeggen en je kind helpen als het gaat om afvallen en fysieke activiteiten.

Zoek professionele hulp als het echt nodig is

Als ouder kan je niet alles doen en soms is het essentieel om met een arts of diëtist te praten om te weten wat je het beste kunt doen. Bespreek specifieke onderwerpen zoals de score van de BMI of het eetgedrag van je kind. Vraag om suggesties die positieve veranderingen teweegbrengen in de eetgewoonten en activiteiten van jou gezin. De sleutel is om uiteindelijk om rekening te houden met het algemene gezondheidsbeeld van jouw kind, en niet alleen met het gewicht. Houd er rekening mee dat elk gezin weer anders is. Veranderingen vinden ook langzaam plaats, dus wees geduldig.