Berekenen.nl
Geplaatst op 2 april

Wat kost het om in een auto te rijden?

De kosten van een auto kunnen natuurlijk heel verschillend zijn. Dit komt omdat iedereen anders rijd en een andere auto heeft, maar er zijn wel altijd vaste factoren waar je niet onderuit komt. Wanneer je een auto aanschaft komen er ook een aantal verplichten dingen om de hoek kijken.

Verplichte kosten van een auto

Wanneer je een auto kost heb je vaste lasten die iedereen wel kent zoals de autoverzekering, wegenbelasting, brandstofkosten, onderhoudskosten en afschrijvingskosten maar hoe zat dat nou eigenlijk? Wij leggen het je uit en geven je een inschatting hoeveel een auto ongeveer kost per maand.

Verzekeringskosten per maand

De maandelijkse kosten van een auto worden onder ander bepaald door je autoverzekering. De kosten van deze verzekering hangt af van welk pakket je hebt voor je auto. De WA-autoverzekering is de dekking met de laagste premie. Let op, je bent hier alleen verzekerd tegen de schade die je bij een ander aanbrengt. Dit is dan ook de goedkoopste autoverzekering en de verzekering die verplicht is als je deel wilt nemen aan het verkeer.

Kosten wegenbelasting

Ook de wegenbelasting speelt mee in de maandelijkse kosten. Als je de weg op wilt met je auto is het namelijk verplicht om wegenbelasting te maken. De overheid gebruikt dit geld dan weer om nieuwe wegen aan te leggen en de wegen te onderhouden. Ook de wegenbelasting bestaat uit verschillende factoren zoals het gewicht van je auto. Het soort brandstof waar je op rijdt, hoe milieuvervuilend je auto is en in welke provincie je woont. Het klinkt misschien raar maar ook dat speelt een grote rol. Berekenen hier je wegenbelasting.

De brandstofkosten

De kosten van je auto hangt natuurlijk ook af van het soort brandstof dat je auto nodig is en het aantal kilometers wat je rijdt. Rij je bijvoorbeeld 100 kilometer per week dan moet je meer tanken en vraagt je auto ook meer onderhoud. Elektrisch rijden zie je de laatste jaren steeds meer voorkomen. Dit komt omdat elektriciteit veel goedkoper is dan benzine of diesel, maar een elektrische auto is wel weer duurder in de aanschaf dan een gewone auto. Belangrijk om te weten als je je brandstofverbruik wilt berekenen is hoeveel kilometer je auto kan rijden op 1 liter brandstof.  Het tanken van diesel is voordeliger, maar voor een auto die op diesel rijdt betaal je meer wegenbelasting. Dit is dus een puzzel die je even goed moet uitpluizen als je een auto op het oog hebt.

Maandelijkse kosten van de afschrijving van je auto

Wanneer je een auto koopt, komt er eenmalig een grote koste post in beeld. Verkoop je de auto later, dan ontvang je een gedeelte van het aankoopbedrag terug. Je auto neemt echter in waarde af naarmate je auto wordt en er meer mee gereden wordt. Daarom zeggen mensen ook altijd dat een auto een slechte investering is omdat de waarde snel kan dalen. Het bedrag dat je auto elke maand minder waard wordt, noem je ook wel de afschrijvingskosten.