Berekenen.nl
Geplaatst op 27 augustus

Is elektrisch rijden echt zo goedkoop?

Veel mensen zeggen dat elektrisch rijden de toekomst is. Het is namelijk goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee, zeggen de mensen die voor elektrische auto’s zijn. Maar is het echt zo goedkoop? Dat lees je hier.

Hoe duur is een elektrische auto?

Een elektrische auto is wel duurder om aan te schaffen dan een normale benzine of diesel auto. Een gemiddelde elektrische auto kost dan ook zo’n €30.000 tot €35.000 euro om aan te schaffen. Met een vergelijkbaar model dat niet elektrische is ben je vaak maar zo’n €10.000 kwijt. Je vraagt je vast af, is het maken van een motor dan zoveel goedkoper? Nee, de elektrische auto’s zijn goedkoper door de accu’s en baterijen die in de auto’s zitten.  Als we kijken naar de afgelopen jaren zien we wel een daling de prijs. Dit komt namelijk omdat er steeds meer kennis is rondom deze accu’s en batterijen. Hierdoor kosten ze ook minder. Een elektrische auto is dan ook niet goedkoper in de aanschaf. Dat is één ding wat we zeker weten.

De fiscale voordelen van een elektrische auto

De overheid doet zijn best om het elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit doen ze omdat ze willen dat zoveel mogelijk mensen elektrisch gaan rijden. Helemaal in de toekomst. Daarom hebben ze verschillende regels bedacht om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Je betaald namelijk geen aanschafbelasting voor elektrische auto’s en tot afgelopen jaar hoefde je ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Het is wel mooi, maar zijn er ook voordelen voor de leaserijder? Ja, die zijn er ook. De bijtelling bedraagt namelijk maar 4%. Verder doen ook de gemeente en provincie mee met het uitdelen van subsidies. Ze hebben al een boel manieren bedacht om alle Nederlanders over te krijgen naar het elektrisch rijden.

Is het onderhoud van een elektrische auto goedkoper?

Door de elektromotor zijn de onderhoudskosten van een auto die je niet hoeft te tanken een stuk lager. Dat komt doordat de elektromotor eenvoudig in elkaar zit dan de motor van een normale auto. Een andere reden waarom het onderhoud van een elektrische auto goedkoper is dan een benzine of een diesel auto komt omdat er een stuk minder beweegbare dingen in de auto  zit. Wanneer je minder beweegbare dingen in je auto hebt zitten slijt er ook minder. Dit heeft dan ook weer een positief effect op de onderhoudskosten van je auto.

Niet tanken maar laden

Wanneer je een elektrische auto hebt hoef je niet meer langs het tankstation, maar je moet hem wel opladen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een laadpaal aan te schaffen, maar hoeveel kost dat eigenlijk? Gemiddeld kost een laadpaal ongeveer zo’n €700. Wanneer je zelf geen plek hebt om een laadpaal neer te zetten kan je deze aanvragen bij de gemeente. Vaak is dit dan ook geen probleem bij de gemeente. Het is vaak zo goed geregeld dat je een laadpaal krijg binnen 300 meter van je huis. Dat is toch ook nog eens mooi meegenomen?