Berekenen.nl
Geplaatst op 7 december

Wat is de maximale reiskostenvergoeding die ik van mijn werkgever kan ontvangen?

Bij reizen met eigen vervoer, openbaar vervoer of openbaar vervoer kan de werkgever een maximum stellen van € 0,19 euro per kilometer. Bij reizen met het openbaar vervoer kan de werkgever ook de werkelijke reiskosten vergoeden.

Wat is reiskostenvergoeding precies?

De naam zegt eigenlijk alles al. De reiskostenvergoeding is een vergoeding van de kosten van woon-werk verkeer en terugkeer naar huis, ofwel kosten die je niet zelf hoeft te betalen, maar die de werkgever moet betalen. Dit kan autorijden zijn, maar ook vergaderingen of klantenbezoeken die je met de auto of het openbaar vervoer aflegt.

Belastingvrije vergoeding eigen vervoer

Reis je met jouw eigen auto naar jouw werk? Dan kan de werkgever je maximaal € 0,19 euro per kilometer vergoeden zonder daarover belasting te betalen. Voor deze maximale kilometergrens maakt het niet uit van welk vervoermiddel je gebruik maakt.
Als jouw werkgever een hogere reiskostenvergoeding betaalt, wordt er meer dan € 0,19 euro per kilometer als salaris berekend. Jouw werkgever moet hiervoor loon inhouden.

Belastingvrije vergoeding openbaar vervoer

Gebruik je het openbaar vervoer naar jouw werk? De werkgever kan in dit geval kiezen tussen een onbelaste vergoeding:
  • werkelijke reiskosten
  • gereden kilometers tot € 0,19 per kilometer.

Kilometervergoeding carpoolen

Als jouw werkgever carpooling geregeld heeft, kan hij de bestuurder € 0,19 euro per kilometer terugbetalen. Hieronder verstaan we ​​ook de door de chauffeur afgelegde kilometers.
Organiseer je het carpoolen zelf met jouw collega's? Dan kan elke collega of medewerker een vergoeding krijgen van € 0,19 euro per kilometer. Jij krijgt dan geen vergoeding voor de kilometers die je belastingvrij moet rijden.

Plan kabinet reiskosten 2023

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de onbelaste kilometervergoeding voor rijkosten verhogen van de huidige € 0,19 euro naar € 0,21 euro per kilometer. En vanaf 1 januari 2024 € 0,22 per kilometer.

Deze bedragen zijn woon-werk- en reiskosten. Het gaat om:

  • medewerkers in loondienst
  • vennootschappen voor de inkomstenbelasting (IB-vennootschappen);
  • ​begunstigden (als je inkomsten hebt uit overige werkzaamheden).

Als de werkgever een hogere reiskostenvergoeding betaalt, wordt het salaris berekend over € 0,21 (vanaf 1 januari 2024 € 0,22) per kilometer. De werkgever moet hierop loonheffing inhouden.

Online reiskosten berekenen

Betaal je zelf voor brandstof, deel je de kosten met anderen of krijg je een vergoeding van jouw werkgever? Zuinig rijden is goed voor zowel de portemonnee als het milieu! Bereken hier de reiskosten die je kunt terug krijgen of delen met vrienden.