Berekenen.nl
Geplaatst op 17 november

Reiskostenvergoeding voor de zzp-er

Hoe werkt de reiskostenvergoeding voor zzp'ers?

Als zzp'er kun je gebruikmaken van een reiskostenvergoeding berekenen en in rekening brengen voor de kilometers die je maakt in het kader van je werk. Deze vergoeding is belastingvrij en bedraagt €0,21 per kilometer. Het is belangrijk om je kilometers goed bij te houden voor de Belastingdienst. Je kunt zowel voor woon-werkverkeer als voor andere zakelijke afspraken gebruikmaken van de kilometervergoeding. Dit biedt fiscale voordelen en kan helpen bij het verminderen van je reiskosten.

Een andere optie voor zzp'ers is om de reiskosten door te belasten aan je opdrachtgever. Door afspraken te maken met je opdrachtgever kun je de gemaakte reiskosten op een andere manier vergoed krijgen. Dit kan vooral interessant zijn als je regelmatig onderweg bent voor je opdrachtgever. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen in je overeenkomst met je opdrachtgever.

Bij het gebruik van de reiskostenvergoeding is het van belang om rekening te houden met de belastingaangifte. Zorg ervoor dat je de gemaakte kilometers goed documenteert en bewaart, zodat je deze kunt verantwoorden in je belastingaangifte. Daarnaast is het aan te raden om ook eventuele overige kosten, zoals parkeerkosten, goed bij te houden. Op deze manier kun je optimaal gebruikmaken van de fiscale voordelen die de reiskostenvergoeding voor zzp'ers biedt.

Belangrijke punten:

  • Reiskostenvergoeding van €0,21 per kilometer voor zzp'ers
  • Je kunt ook de reiskosten doorbelasten aan je opdrachtgever
  • Houd je kilometers en eventuele overige kosten goed bij voor de belastingaangifte

Door gebruik te maken van de reiskostenvergoeding als zzp'er kun je privé fiscale voordelen behalen en je reiskosten verminderen. Zorg ervoor dat je de kilometers goed bijhoudt en eventuele afspraken met je opdrachtgever schriftelijk vastlegt. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de mogelijkheden die de reiskostenvergoeding voor zzp'ers biedt.

Vervoersmiddel Belastingvrije kilometervergoeding Reiskosten doorbelasten aan opdrachtgever
Privéauto €0,21 per kilometer Mogelijk, afspraken maken met opdrachtgever
Auto van de zaak Kosten aftrekken, bijtelling betalen Mogelijk, afspraken maken met opdrachtgever
Fiets €0,21 per kilometer (geen afschrijfkosten en onderhoud) Mogelijk, afspraken maken met opdrachtgever
Openbaar vervoer Kosten aftrekken Alleen zakelijk doorbelasten op de factuur

Hoe werkt de zzp-kilometervergoeding per vervoersmiddel?

Ongeacht het vervoersmiddel dat je gebruikt, geldt de zzp-kilometervergoeding. Als je met je privéauto zakelijke kilometers maakt, kun je jezelf €0,21 per kilometer belastingvrij uitkeren. Je kunt ook de reiskosten belasten bij de opdrachtgever.

Bij het gebruik van een auto of fiets van de zaak kun je kosten aftrekken, maar moet je ook een bijtelling betalen. Het is belangrijk om te weten dat bij reizen met het openbaar vervoer je geen kilometervergoeding aan jezelf kunt uitkeren, maar je wel de kosten kunt aftrekken.

Ook de kilometers die je maakt op je privéfiets zijn aftrekbaar, maar let op: de afschrijfkosten en onderhoud zijn niet aftrekbaar. Als zzp'er kun je een hoger bedrag vragen aan je opdrachtgever en daarover 21% btw rekenen.