Berekenen.nl
Geplaatst op 16 oktober

Moet ik mijn werknemers reiskostenvergoeding betalen?

Moet ik mijn werknemers reiskostenvergoeding betalen?

Elke medewerker heeft recht op reiskostenvergoeding van zijn werkgever, als dat overeengekomen is in de arbeidsovereenkomst of CAO. Maar hoeveel is dat? Dat lees je hier.

Wat is reiskostenvergoeding?

De naam zegt eigenlijk al genoeg. Reiskostenvergoeding is een vergoeding van de kosten die je maakt om van en naar je werk te gaan. oftewel, kosten die je zelf niet hoeft te betalen, maar die je werkgever moet vergoeden. Dat kan reiskostenvergoeding van woon-werkverkeer zijn, maar ook afspraken of bezoeken aan klanten die je maakt met de auto of het openbaar vervoer.

Hebben mijn werknemers recht op reiskostenvergoeding?

Zoals we hierboven al hebben aangegeven heeft iedere werknemer eigenlijk recht op reiskostenvergoeding. Over reiskostenvergoeding staat niet in de Nederlandse wet. Werkgevers zijn alleen verplicht om reiskosten te vergoeden als dat in de Cao, het regelement van het bedrijf of in de arbeidsovereenkomst staat. Het ligt dus heel erg aan het bedrijf of je recht hebt op reiskostenvergoeding. Daarom is het belangrijk dat je alles goed doorleest voordat je werknemers er om gaan vragen.

Hoeveel reiskotenvergoeding moet ik betalen?

Een vergoeding tot maximaal €0,19 per zakelijke kilometer is vrijgesteld. Sinds 2004 wordt het woon-werkverkeer ook als zakelijke kilometers aangemerkt. Dit ziet op vervoer per fiets, motor, auto, openbaar vervoer en degelijke, maar niet op vervoer per boot, vliegtuig of taxi. Eigenlijk telt iedere zakelijke kilometer mee, inclusief woon-werkverkeer. Wij snappen dat jij graag wil berekenen hoeveel reiskostenvergoeding jij moet betalen. Wij hebben daar dan ook een eenvoudige tool voor ontwikkeld. Bereken hier hoeveel reiskostenvergoeding jij moet betalen.

Reiskostenvergoeding bij thuiswerken

De afgelopen tijd hebben we veel thuis moeten werken, vooral in een tijd waarin veel mensen vanuit huis werken vaar jij je vast af of je ook reiskostenvergoeding moet betalen. Veel mensen hebben geen gebruik kunnen maken van hun reiskostenvergoeding, maar tot ieder geval juli 2021 kunnen volgens de Belastingdienst bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever nog onbelast worden vergoed. Dit kan zelfs als je volledig thuiswerkt. Dit geldt echter alleen voor vaste reiskostenvergoedingen die al voor 13 maart 2020 werden toegekend.

Reiskostenvergoeding en de Belastingdienst

Als werknemer vraag jij je vast af: Gaat er belasting van mijn reisvergoeding af? Dat ligt eraan. Een werkgever kan tot €0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Is de reisvergoeding hoger? Dan gaat er van het bedrag erboven wel belasting af. Als je met het openbaar vervoer reist, kan je werkgever kiezen. Of belastingvrij tot €0,19 per kilometer vergoeden, of de ov-kosten zelf belastingvrij betalen.
Overleg met je werkgever
Wanneer jij graag reiskostenvergoeding wil is het verstandig om hier goed over te praten met je werkgever. Wij zien vaak dat je er beter met je werkgever over kan praten in plaats dingen te gaan eisen. Vaak zie je dan ook dat je verder komt door goed te communiceren. Dat vinden werkgevers namelijk ook veel prettiger. Plan daarom samen met je werkgever een afspraak in om vervolgens alle punten te behandelen. Je kan er ook voor kiezen om dit tijdens je contractbesprekingen te behandelen. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent.